Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Tillsammans framåt - på allvar"

En av de bästa effekterna av att jag fick möjlighet att börja skriva den här spalten är alla de inbjudningar som jag fått.

Annons

Inte till kändispartyn och röda mattor om ni nu trodde det utan till olika nätverksträffar, stadsutvecklingsmöten, politiska samtal, läsningsprojekt, cityhandel och så vidare... Jag är glad över att få vara en del av samtalen och kanske på något litet plan vara med och påverka den miljö och det samhälle som jag lever i. Det är oerhört utvecklande för mig att få ta del av den kompetens som finns i vår stad.

Dock finns det en sak som jag har noterat. Först tänkte jag att det kanske var en tillfällighet men nu har jag varit i så många salonger att jag kan kalla det ett faktum. Alla som lever här i Örebro har inte en representant i de här samtalen. Det är en rätt välkammad homogen grupp av vita män och kvinnor i vuxen ålder som sitter och vrider och vänder och försöker lösa vår stads olika utmaningar. Väldigt ofta ungefär samma deltagare med vissa förflyttningar beronde på ämne och sammanhang. Jag misstänker att det är så det ser ut i de flesta svenska städer. Kanske med undantag av våra tre största storstadsregioner. Kanske för att jag inte vet. Men det jag undrar över är var alla invånare med utländska rötter finns?

Jag tror inte att det på något vis är något medvetet val att hålla någon borta men eftersom de allra flesta inser att integrationsfrågan är en av våra största frågor, kanske den största, att lösa för vårt samhälle så borde det väl finnas representanter med från dessa grupper. Jag vet inte om man glömmer att bjuda in. Att man inte har kanalerna in dit. Kanske drar dom sig för att vara med. Eftersom man inte känner sig hemma där. Men visst måste fler har ha tänkt på detta?

Detta är enbart funderingar från två ögon som via mitt eget deltagande fått ett uppvaknande. Sverige är oerhört dåligt på att ta tillvara den kompetens som de nya svenskarna kommer med. Det är ingen nyhet eller åsikt. Det är ett fett konstaterande. Men vi lever i ett motsättningarnas samhälle just nu där krafter trots det feta konstaterandet menar tvärtom. Vi som inte håller med måste visa allvar i åsikterna om att alla ska vara med i samhällsbygget. ”Tillsammans framåt” för att travestera ÖSK:s slogan ”Tillsammans tillbaka” Fast med allvar i rösten...

Tre hemstadslåtar

1, Bruce Springsteen-My Hometown

En klassiker som ”alla” har koll på förstås.

2, Nikola Sarcevic-Hemstad

Från skivan Nikola Fattiglapparna. Om att se sin hemstad från trettio mils distans.

3, The Triffids-Hometown Farewell kiss

En gammal favorit som snurrade som mest under vinyldagarnas höjdpunkt.

Mer läsning

Annons