Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronlid: "Det var min idé"

Sverigedemokraterna har varit med och påverkat landstingspolitiken. I alla fall om man frågar dem själva.
Saken gäller beslutet att ge gratis vård till alla under 25 år.

Annons

Den rödgröna majoritetsbudgeten slogs fast på gårdagens landstingsfullmäktige. NA har tidigare berättat om satsningarna i budgeten, bland annat 10 miljoner kronor för att kunna ge alla upp till 25 år gratis vård och gratis preventivmedel.

I ett par år tidigare har Sverigedemokraterna drivit frågan om halverat pris på vård för alla studerande upp till 29 år, men inte fått stöd från något annat parti.

Nu gläds David Kronlid (SD). Det var han som kom med förslaget om studentrabatt.

– Det känns roligt att ha varit med och påverkat politiken. Visserligen tror jag att majoriteten kommer att dementera det, men jag menar att det är så, säger han.

Majoritetens ledare Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) tillbakavisar att det skulle finnas något samband:

– Det här har med vår grundideologi att göra. Det är bättre att ta ut skatt efter bärkraft än avgifter eftersom avgifter ofta slår snett.

Om ekonomin tillåter vill de rödgröna gå vidare och ge gratis vård åt fler grupper.

– Närmast tänker vi på de äldre och multisjuka, säger hon.

Det rödgröna initiativet med gratis vård och gratis preventivmedel för unga upp till 25 år fick hård kritik under budgetdebatten från Alliansen.

De fyra partierna som ingår i det borgerliga samarbetet var alla emot förslaget och menade att det finns andra saker att prioritera i landstinget.

När landstingsfullmäktiges 71 ledamöter i går röstade om budgeten 2011 var den politiska kartan helt ny i landstingssammanhang.

För första gången hade politikerna en rödgrön budget och en alliansbudget att ta ställning till. Sverigedemokraterna var som tidigare ensamma om sin budget. Poster som stack ut där var bland annat ett förslag om att öppna invandrarhälsan för alla. Invandrarhälsan är en speciell mottagning för nyanlända till Sverige.

Sverigedemokraterna ville också krympa möjligheterna att få tolkhjälp, samt minska budgeten för kulturen kraftigt.

Mer läsning

Annons