Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagförslag: Enklare att byta namn 

Förslaget till ny namnlag har starkt stöd bland remissinstanserna, visar Ekots genomgång. Enligt förslaget ska det bli enklare att byta namn och större frihet att välja namn.

Annons

 Vem som helst bör till exempel kunna byta till ett efternamn som bärs av minst 2 000 personer, till exempel vanliga efternamn som Ekström och Bergqvist. Även rätten att bilda dubbelnamn ska återkomma och spärren för att byta namn flera gånger tas bort.

Av remissvaren från organisationer, domstolar och andra myndigheter framgår att majoriteten är positiva. Skatteverket säger dock nej till det ska bli gratis att byta förnamn.

- Vi behöver modernisera en del av reglerna, så enkelt är det, säger justitieminister Beatrice Ask till Ekot. En ny namnlag kan tidigast träda i kraft en bit in på 2015. 

- Vi har en namnlag från 1982 och där kan man säga att praxis har sprungit i från den lite grand. Det behöver både förnyas och stramas upp lite i vissa avseenden, säger namnforskaren Eva Brylla till TT. Hon säger att det är många som vill kunna byta till ett vanligt svenskt efternamn och att den möjligheten skulle innebära en stor frihet.

- Till exempel kan det vara folk som vill ha dold identitet, förföljda människor och liknande, och då är det kanske lättare med ett vanligt efternamn. Tyvärr är det också en del invandrare som känner att de har svårigheter på arbetsmarknaden – det är verkligen att beklaga – men de kan också tycka att det är bekvämt att byta till ett svenskklingande vanligt efternamn, säger hon.

Att möjligheten att bilda dubbelnamn, enligt förslaget, kommer tillbaka tycker Eva Brylla också är bra. Sedan 1982 har den som önskat två efternamn, till exempel efter ett giftermål, varit tvungen att göra om det ena till ett mellannamn. Mellannamnet är individuellt och får inte övertas av eventuella barn.

- Det har bara vållat oreda och problem med detta mellannamn. Nu vill man ta bort det och stället tillåta dubbelnamn, med eller utan bindestreck och det tycker jag också innebär en enorm frihet. Skatteverkets invändningar mot att namnbyte ska vara gratis har Eva Brylla dock inte mycket till övers för.

- Jag tycker att

det ska vara en rättighet och möjlighet för de som vantrivs med sitt förnamn som inte ska vara knutet till några kostnader.

Mer läsning

Annons