Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare förklarar zombiesyndrom

Lagom till Halloween meddelar två svenska läkare att de har upptäckt en mekanism bakom "zombiesjukan". Ett av de mer märkliga medicinska syndromen.

Annons
Scen från populära tv-serien Walking dead.

- Man är helt övertygad om att man är död. En patient sa: "det är ingen idé att du pratar med mig, jag är ju ändå död', säger Anders Helldén, farmakolog vid Karolinska universitetssjukhuset. Fenomenet upptäcktes redan 1880 av den franske neurologen Jules Cotard och kallas följaktligen Cotards syndrom.

Tidigare har bara personer med neurologiska sjukdomar drabbats. Men nu har Anders Helldén, tillsammans med neuropsykiatern Thomas Lindén, upptäckt att ämnet acyclovir, som ingår i vanlig herpesmedicin, också kan orsaka Cotards syndrom.

- Det kan drabba

patienter med dålig njurfunktion som medicinerar med acyclovir. När patienterna får dialys och blodet renas försvinner också vanföreställningen. I juli utfördes den första hjärnfotograferingen av en patient i Belgien som led av Cotards syndrom. Bilderna påminde delvis om bilder på hjärnan hos patienter som är sövda.

Samma områden var påverkade, berättar Anders Helldén.

- Det är en mycket fascinerande tanke att vi har ett centra i hjärnan som talar om för oss att vi inte längre är vid liv.

Zombiesyndrom

Cotards syndrom är mycket ovanligt. Hittills finns bara 10-15 fall beskrivna. Syndromet innebär att personen i fråga tror att han eller hon är död eller att delar av kroppen är döda.

Fenomenet upptäcktes första gången 1880 av den franske neurologen Jules Cotard då han beskrev en 43-årig kvinna som trodde att hon inte hade någon hjärna.

Den vanligaste orsaken

bakom syndromet är djupa depressioner eller bipolär sjukdom. För första gången har man nu upptäckt att även läkemedel, acyclovir mot herpes, kan orsaka syndromet. De drabbade har nedsatt njurfunktion, vilket gör att medlet ansamlas i kroppen.

Mer läsning

Annons