Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare kritiseras för graviditetsmiss

Två läkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter en bristfällig undersökning och missad diagnos av en gravid kvinna.

Annons

Det var i oktober 2013 som kvinnan var inne för en andra kontroll under sin graviditet. Kvinnan beskriver, i sin anmälan, undersökningen som ett övergrepp och att hon grät och hade smärta under hela undersökningen utan att läkaren reagerade. Vidare utförde läkaren ett ultraljud och konsulterade ytterligare en läkare. Bedömningen gjordes att det rörde sig om en normal graviditet men tre dagar senare fick kvinnan opereras akut på grund av omkvedshavandeskap.

IVO bedömer att läkarna, vid undersökningen, borde ha reagerat på undersökningsfynden och fattat misstanke om utomkvedshavandeskap. Här finner IVO att läkarna brustit i noggrannhet och att dessa brister utsatt patienten för allvarliga risker.

När det gäller kvinnans upplevelser av undersökningen kan IVO inte exakt klargöra vad som hände men konstaterar vikten av att undersökande läkare är lyhörd för patientens behov.

Mer läsning

Annons