Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygden får fibernät i nytt projekt

Glesbygden i länet ska få samma tillgång till fiberbredband som i tätorterna. Det är målsättningen för ett nytt pilotprojekt som inleds i Hällefors och Nora.

Annons
Foto: Scanpix

I ett samarbete mellan Telia, Länsstyrelsen i Örebro samt Hällefors och Nora kommuner startar en satsning för att kunna erbjuda snabbt bredband, tv och telefoni även på landsbygden, i likhet med det som idag finns att tillgå i tätorter.

I dagsläget har de flesta tätorter i länet med minst 200 invånare möjlighet till att ansluta sig till fiber-bredband. I glesbygden är det dock svårare med bredbandsuppkoppling för boende och företag.

– För landsbygden är det ju extra viktigt att kunna utföra snabba digitala tjänster, här finns ju inte samma utbud av service som i städer. Snabba bredband på landsbygden är en viktig fråga för att hela länet ska leva, säger landshövdingen Maria Larsson i ett pressmeddelande.

Målet är att glesbygden ska få fiber till ungefär samma anslutningskostnad som i städer och tätorter.

Om projektet faller väl ut ska det spridas även till andra kommuner i länet och övriga landet.

På torsdagen träffas Telias Sverige-VD Malin Frenning tillsammans med länshövdingen och kommunstyrelseordförandena på Örebro slott. Deskriver då under en avsiktsförklaring om pilotprojektet.

Mer läsning

Annons