Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets kommuner kräver nya regler

Efter oro på flera asylboenden kräver nu länets kommuner en förändring av Migrationsverkets regler.
– Det är jätteviktigt att kunna ta emot människor i nöd, situationen nu är ohållbar, säger Per Eriksson.

Annons
På håll är det röda huset, som inhyser asylsökande i Gärdshyttan, ståtligt. Men genom otaliga trasiga fönster skymtas ett sargat inre.

Han är Askersunds kommunstyrelseordförande. Tillsammans med ordförandena i länets övriga elva kommuner har han författat ett brev till Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Migrationsverket. I brevet kräver de att det görs en översyn av lagstiftningen kring asylprocessen.

I brevet nämns Gärdshyttan och asylboendet i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun som öppnade ungefär samtidigt i slutet av förra året. Båda drivs av Jimmy Hoppes företag Sellpower.

– Gärdshyttan är väldigt begränsat, det skulle gå att göra mycket mer åt den sociala biten för människorna som bor där. Nu får de knappt tak över huvudet, knappt mat, och knappt skydd, säger Per Eriksson.

Kommunrepresentanterna vänder sig i första hand mot att asylboenden har öppnats med bara någon dags varsel.

– I mindre kommuner har vi inte uppbyggda organisationer som klarar av en ansträngd situation. Vi måste få rimliga möjligheter och förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelseordförande i Ljusnarsbergs kommun.

Hon påpekar att kommunen påverkas mycket när 100 nya invånare plötsligt flyttar in.

– Migrationsverket betalar för flyktingarna, men det är inte problemet. Vi får inte tandläkare och läkare att flytta hit till Kopparberg.

Mer läsning

Annons