Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång utslussning är nödvändig

Kriminalvården anser att lång utslussning krävs om Örebro tingsrätt skulle säga ja till lasermannen John Ausonius ansökan om tidsbestämt fängelsestraff.

Annons

Han har tidigare ansökt om tidsbestämning av livstidsstraffet, men fått nej.

Nu ligger en ny ansökan på domstolens bord och kriminalvården har fått yttra sig.

OmplaceringPå Kumlaanstalten har ledningen nyligen bedömt honom redo för omplacering till en anstalt med lägre säkerhetsklass än Kumla. En sådan omplacering planeras under våren.

John Ausonius har snart varit frihetsberövad 20 år.

Först genom en lång häktning och sedan som dömd. Han är dömd för mord och mordförsök riktade mot personer med invandrarbakgrund.

Kriminalvården skriver att John Ausonius fortsatt sina högskolestudier med gott resultat och fått goda vitsord från arbetet i Kumla-anstaltens verkstad, och annat han deltagit i. Permissionerna började 2010, han har sedan haft sju sådana.

Han har begärt permissioner under tillsyn i stället för bevakning, men fått nej.

Lägre säkerhetsklassKriminalvården menar att successiv anpassning till förändrade förhållanden först behövs. Han ska vistas i anstalt med lägre säkerhetsklass innan ändrade permissioner bedöms.

En utslussningsplanering finns tillsammans med frivård och förtroendeman.

Kriminalvården hänvisar till att tingsrätten förra gången ansåg att John Ausonius sätt att sköta fängelsestraffet i och för sig talade för omvandling, men sammantaget blev det nej. Rättsmedicinalverket ansåg risken för återfall i brottslighet som medelhög.

Kriminalvårdens bedömning är att Ausonius behöver mellan tre och fem år för successiv övergång till öppnare förhållanden inom anstalten plus särskilda utslussningsåtgärder.

Fick en varningFör ett år se dan fick han en varning för sitt sätt att uppträda i kontakten med en vårdare. Men Kriminalvården anser inte att det var av den graden att det ska påverka bedömningen av omvandling. Någon missskötsamhet som talar mot omvandling av straffet anses inte finnas.

Det är nu Örebro tingsrätts sak att avgöra.

Mer läsning

Annons