Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsbo räddad efter två månader i bil

En länsbo i 40-årsåldern har hittats i en översnöad i bil strax utanför Umeå.
Mannen uppger att han befunnit sig i bilen sedan december och har överlevt på snö, enligt Västerbottenspolisen.

Annons

Det var ett par skoteråkare som hittade mannen i den översnöade bilen, på en liten väg intill E 4, mellan Sävar och Umeå. Inne i bilen, insvept i en sovsäck, satt mannen som uppger att han suttit där sedan december.  

- Vi tror att uppgiften stämmer, det finns inga spår runt platsen som tyder på att nån rört sig runt bilen efter att snön har kommit, säger Ebbe Nyberg, länsvakthavande befäl i Västerbottens polisdistrikt.

Mannen var svårt medtagen av tiden i bilen, och fick hjälp av bandvagn för att komma från platsen.

- Han var utmärglad och säger själv att han åt senaste gången den 19 december. Sedan dess har han bara ätit snö, säger han.

Mannen är inte efterlyst för något brott, och inte heller anmäld försvunnen, och det finns inte heller något som tyder på att han har tvingats till platsen.

Mannen fördes till Norrlands universitetssjukhus, och de skriver i ett pressmeddelande att han efter omständigheterna mår bra.

Nils Nyhlin, specialistläkare vid medicinska kliniken på USÖ, tror inte att det är omöjligt att mannen överlevt i bilen i två månader men är skeptisk.

– Två månader låter osannolikt. Jag tror gränsen för vad som överhuvudtaget är möjligt går ungefär där, säger Nyhlin.

– Så länge man får i sig vätska och håller värmen klarar man sig länge. Kroppen bryter ner sina fettreserver till energi i krisläge. Musklerna förtvinar naturligtvis när man sitter still länge och om den här mannen kommer behöva mycket rehabiliteringsträning för att bli återställd.

Mer läsning

Annons