Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsbor häktade efterjättebeslag av cigaretter

Fem män, fyra av dem från Örebro län, har begärts häktade efter tullkriminalens jättebeslag av cigaretter i en lada i norra länsdelen i fredags.

Annons

Härvan har förgreningar till Årjängs kommun i västra Värmland.Två länsbor, 21 och 35 år, misstänks för grov olovlig befattning med smuggelgods och två andra länsbor, 23 och 36 år, för grovt tullbrott.

En femte misstänkt, en 42-åring från Stockholm, är också begärd häktad för grovt tullbrott. Han har tidigare drivit krogar men har nu näringsförbud fram till 2012 vilket innebär att han innan dess är förbjuden starta nya företag.

21-åringens och 35-åringens befattning med smuggelgods misstänks ha pågått från 12 februari fram till gripandet i fredags. 35-åringen driver ett företag i transportbranschen.

Känsligt läge

Tre av länsborna häktades i Karlstad på måndagen, med stockholmaren och den fjärde länsbon hålls häktningsförhandlingar under tisdagen.

Tullbrottet har enligt häktningsframställningen inträffat den 12 februari inom Årjängs kommun, alltså nära norska gränsen.

Tullkriminalen kommenterar inte om det var då cigaretter fördes in i landet.

Enligt uppgifter till NA, som skrev om fallet i söndagens tidning, handlar tillslaget i norra länsdelen om cigaretter för miljonvärden.

– Utredningen är i ett känsligt skede och kan växa. Olika personer ska förhöras. Det är skälet till att våra utredare ännu inte vill uttala sig, säger Mikaela Linderoth på tullens presstjänst.

De fem männen har begärts häktade vid Värmlands tingsrätt i Karlstad. Ansvarar för förundersökningen gör kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner på internationella åklagarkammaren i Göteborg. Hon var under måndagen på tjänsteresa och gick inte att nå.

Tillslaget mot ladan i norra Örebro län gjorde tullkriminalen i fredags och stora beslag av cigaretter transporterades sedan bort från ladan.

Det är tullkriminalen i Göteborg som gör utredningen.

– Vi gav viss assistans vid tillslaget och ordnade med förhörsrum. I övrigt har vi inget med utredningen att göra, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Mer läsning

Annons