Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsborna väger tungt i statistiken

Länsborna är bland de tjockaste i Sverige sedan flera år tillbaka. Fetman är svår att stoppa.Ändå opereras fler och fler, samtidigt som en speciell överviktsenhet på USÖ har bildats.

Annons

Staten har Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen, Universitetet folkhälsoforskare, landstinget har en överviktsenhet på USÖ, kommunerna i länet deltar i olika hälsoprojekt.

Ändå: Länsborna fortsätter att lida av fetma. Den stora övervikten är inte lätt att behandla för sjukvården.– Det är svårt att ändra sina vanor. Samhällets utveckling gör det inte lättare. Nu för tiden finns energität mat i närmast obegränsad mängd och vi måste inte vara fysiskt aktiva, säger Johanna Sjölander, läkare och medicinskt ansvarig på överviktsenheten på Universitetssjukhuset i Örebro.

Hon fortsätter:

– Människan är rent genetiskt lämpad att leva tvärtom – begränsat med mat och stor fysisk aktivitet.

Olika lösningar

Samhället försöker med olika lösningar. Örebro läns landsting har börjat operera fler och fler som vill göra magsäcksförminskning, så kallad gastric bypass. Förut var väntetiden lång. Nu ligger operationskön stadigt runt hundra personer och de flesta har inte väntat längre än två månader.

Landstinget har också sedan två år tillbaka en överviktsenhet på USÖ. Där jobbar bland annat dietister och sjukgymnaster. Uppdraget är att samla in kunskap och sprida den vidare. Där kan också den som lider av fetma få hjälp. I dag är två grupper i gång om 15 personer i varje. Den som deltar får hjälp under flera år.

Större behov

Men behovet är mycket större än så.

Örebro län har lite över 280 000 invånare. Bland kvinnorna har nära hälften övervikt. 16 procent av dem är så tunga att det klassas som fetma. Av männen i länet lider över hälften av övervikt. Av dem har 15 procent fetma.

Statistiken kommer från landstingets egen undersökning ”Liv och hälsa” och är från 2008. Siffrorna sammanfaller med Folkhälsoinstitutets årliga undersökning. I den undersökningen har Örebros kvinnor flera år i rad varit landets fetaste.

När forskarna har tittat på vad som skyddar mot fetma slår två faktorer igenom tydligt: god ekonomi och hög utbildning.

– Det låter hemskt men så är det. Det kan bero på att man kommer från en miljö där hälsa och sund vikt anses vara tillgångar, att man nästan kan använda det i sin cv för att hårdra det, säger Pia Lindeskog på Folkhälsoinstitutet.

Trots att det så här långt varit svårt att stoppa spridningen av fetma är hon optimist om framtiden. Det finns så mycket mer att göra för samhället, menar hon.

– Det kan handla om samhällsplanering som att bygga cykelvägar, se till att skapa grönområden och göra skolgårdar lekvänliga. Det kan också vara att företagen ser över sin matpolicy – är det till exempel bra att erbjuda wienerbröd på ett möte?

Gäller att våga

Vården har också mycket kvar att ge. Inte minst vad det gäller det förebyggande arbetet. Det gäller att våga ta upp ämnet med patienterna och sedan kunna erbjuda bra behandling.

En ljusning ser barnhälsovårdsöverläkaren Leif Ekholm. Länets 4-åringar är inte tjockare än andra svenska barn.

– Det beror till stor del på det fina arbetet förskolorna gjort. Forskningen visar att föräldrarna tar efter när förskolorna går före med goda exempel vad det gäller matvanor, säger han.

Mer läsning

Annons