Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen kräver atthästföretagare lägger ner

Länsstyrelsen kräver att den hästföretagare i södra länsdelen, som NA skrev om i våras, ska upphöra med sin tillståndslösa verksamhet. Samtidigt pågår polisutredningen om anklagelserna att hon låtit slakta 25 hästar utan tillstånd av ägaren.

Annons

Redan 2009 avslog länsstyrelsen företagarens ansökan om att få bedriva yrkesmässig hästskötsel. Men verksamheten har fortsatt, vid en kontroll den 1 april i år fanns tolv hästar på gården, dessutom ansvarar företagaren för tre hästar på en annan gård.

Länsstyrelsen påpekade att hon inte sökt om tillåtelse och att det har varit en del brister i anläggningen. Men det är inte fråga om vanvård.

Företagaren uppgav att hon inte förstod att det var nödvändigt, eftersom hon fått tillåtelse att driva företag.

Lotta Sundqvist på länsstyrelsen säger att det kan vara svårt att kontrollera om beslutet följs.

– Hon får ha upp till nio egna hästar, eller ta hand om andras utan betalning. Däremot får hon inte ta hand om hästar yrkesmässigt, till exempel för att köra in dem, säger Lotta Sundqvist.

Ni påpekade samma problem för två år sedan och inget har hänt, vad kan ni göra om hon fortsätter som förut?– Hon kan få böta, jag vet inte hur stort belopp det kan att bli i det här fallet. Men det ska vara så högt att det inte lönar sig för henne att fortsätta med verksamheten. Hjälper inte det kan man besluta att omhänderta djuren. Men man ska uttömma allt annat först.

I våras skrev NA om samma hästägare, som anklagas för att skicka hästar som hon inte äger till slakt.

Lennart Olofsson på polisen som utreder anmälningarna mot henne konstaterar att det kommer att ta sin tid.

– Jag håller på att samla ihop materialet. Vi har fått i flera anmälningar, nu handlar det om 25 hästar som misstänks ha skickats till slakt, säger han.

Vad är det som tar tid?– Det tar tid att få kontakt med ägarna, anmälningarna kommer från andra personer, men jag vill inte gå in på vilka.

Mer läsning

Annons