Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare locka givande till konkret gåva

Allt fler behöver hjälp, och allt fler vill hjälpa. Det märker inte minst Jenny Belin på Frälsningsarmén i Örebro.

Annons
Ängel blir julklapp. För andra året i rad har Frälsningsarmén i Örebro en julgran full med julklapps-önskningar. Jenny Belin har nu i juletid fullt upp med att se till att så många som möjligt får en gåva.Foto: Håkan Risberg

I ett hörn på Frälsningsarmén i Örebro står en liten gran alldeles full med änglakort. Varje kort representerar en önskan.

Det är Jenny Belin, föreståndare för det sociala arbetet, som ser till att förmedla de gåvor. När någon ringer till dem och ber om hjälp passar hon på att fråga om det finns barn i familjen. Uppgift om kön, ålder och liten julklappsönskan skrivs på en ängel som hängs upp i granen.

– Sedan kan vem som helst komma hit och ta en ängel, köpa en julklapp som passar och lämna den till oss, så ser jag till att den kommer fram till rätt barn, säger Jenny.

I ett samhället där allt fler arbetar med allt mer abstrakta områden blir behovet av konkreta saker som en motvikt. Det säger framtidsstrategen Erik Herngren på Kairos Future.

I jultid blir det därför ofta de konkreta gåvorna som lättare lockar givare, än när det handlar om att ge en gåva för att förbättra situationen vad gäller mänskliga rättigheter, eller till miljöfrågor, enligt Herngren.

På Röda Korset har Viken Wetlesen sett en kraftig ökning av gåvor genom organisationens webbshop.

– Fler och fler vill ha ett alternativ till fysiska julklappar, man vill ge till någon som behöver det mer, säger Viken Wetlesen.

– Vi har också sett att många blir månadsgivare när de ser konkreta exempel på vad deras gåva räcker till.

Samtidigt är synen på välgörenhet delad. För vissa är det naturligt att dela med sig av dem na har till den som behöver, medan det också finns en kritiki mot den välgörenhet som inte på allvar vill förändra den grundläggande strukturen.

Erik Herngren på Kairos Future tror att givande kommer att öka. Det handlar både om pengar, men han ser också en svag trend att allt fler vill ge av av tid och värme.

Mer läsning

Annons