Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lenas dockkläder är alla unika

Hon beskriver sig som Fröken Perfektionist- i alla fall när det kommer till sydda ting.

Annons
LAX Lena Eng

Sen novembereftermiddag och det mörknar redan utanför föreningen Hantverkets lokal i Bergsfästet i Laxå. På det stora bordet finns oemotståndlig kladdkaka med vispad grädde och skurna aprikoser. Ingegerd Magnusson, Hantverkets ordförande, har nyss avslutat dagens stick- och handarbetsträff och det är resten av deras fika som vi nu avnjuter.

- Det har sina klara fördelar att komma in vid den här tiden på dagen, som jag ofta gör, konstaterar Lena Eng, som efter sitt arbete är en av dem som på rullande schema finns i Hantverkets lokal under dess öppettider fyra dagar i veckan.

Hennes sydda saker finns på flera håll i butiken. Två ställningar är fyllda med det som många förknippar med henne: stickade och sydda dockkläder till dockorna Babyborn, Skrållan och Lillan. Mycket säljs i kit med byxor eller klänning, tröja och mössa i matchande färg.

-Jag har alltid älskat att sy. Men just detta med dockkläder började när min son föddes och jag då sydde kläder till honom. När han snabbt växte vidare i storlekarna fortsatte jag att sy riktigt små kläder till dockor istället.

Lite udda kanske med tanke på att hon själv inte är särskilt förtjust i dockor.

- Jag lekte aldrig med dockor som barn och är ingen samlare av dem som en del vuxna kan göra. För mig handlar det bara om skaparlusten. Och de dockkläder som finns i leksaksbutikerna tycker jag ofta är så tråkiga så då är det roligt att kunna erbjuda något annat.

Hon bär med sig sviterna av att ha mått riktigt dåligt, med attacker av panikångest. Helt fri från det kommer hon aldrig bli, men hon har lärt sig hantera det. Inte minst spelar där skapandet av dockkläderna och även mycket annat så som grytlappar, kylskåpsmagneter, flaskförkläden och handdukar en viktigt roll.

- Jag blir lugn och fridfull av att sy och handarbeta. Egentligen har jag ju hur mycket tid som helst att hållas också, nu när sonen är uppvuxen. Hemma i lägenheten har jag världens mest stökiga syrum där jag tycker om att vara efter jobbet.

Det som är klart går hon över med till Hantverket, eller tar med till olika marknader. Hon säger att det såklart är väldigt roligt när andra berömmer hennes saker och när barn finns med som själva kan välja några nya klädesplagg till sin docka. Ett beröm som kan vara henne väl unt också, med tanke på att hon kan sprätta upp hur många gånger som helst när hon i efterhand upptäcker ett fel.

- Jag säger åt henne att det ju bara är hon själv som ser det där felstygnet, men det lyssnar hon inte till, säger Ingegerd med värme i blicken.

- Det någon annan ska kunna ta del av måste vara perfekt!, säger Lena bestämt.

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen här nedan

Det här är Lena Eng

Namn: Lena Eng

Ålder: 47 år

Familj: Sonen Robin, 25 år. Föräldrar med villa i Saltängen i Laxå

Bor: I lägenhet på Postgatan strax intill biblioteket i centrala Laxå.

Arbete: Materialplanerare på ESAB i Laxå, där hon arbetat i 27 år. - Där trivs jag fint, både med jobbet i sig och med mina arbetskamrater.

Intressen: Sy och handarbeta i olika former. - Endast fantasin sätter gränser!

Mer läsning

Annons