Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Letar samband mellan vaccin och för tidigt födda

Örebroläkaren Jonas Ludvigsson ska undersöka sambandet mellan svininfluensavaccin och tidiga födslar. Studien görs med en forskargrupp vid Karolinska institutet.

Annons

Barnläkaren Jonas Ludvigsson är projektledare för studien som beräknas bli klar om drygt ett år. Idén till forskningen fick Ludvigsson hösten 2009 när han tog emot en gravid kvinna på USÖ. Hon frågade om vaccinet var riskfritt för fostret.

– Min första tanke var att det var riskfritt, men eftersom jag inte var säker började jag läsa på, säger han.

Men han fick inga svar och beslutade tillsammans med andra forskare att undersöka saken.

Data från StockholmStudien görs vid Karolinska institutet och finansieras av Vetenskapsrådet, Svenska läkaresällskapet och Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS). Datan som används kommer från Stockholms läns landsting som vaccinerade drygt en miljon människor.

En grov uppskattning är att ungefär 20 000 av dem var gravida.

Tror på mer acceptans– Hittar vi ingenting kan den som fått ett för tidigt fött barn veta att det inte beror på vaccinet. Då kan föräldrarna lägga den oron bakom sig, men hittar vi ett samband så är det allvarligt. Om vi inte finner något samband tror jag det leder till att gravida i framtiden kommer att ha lättare att acceptera vaccin i samband med en epidemi, säger Jonas Ludvigsson och fortsätter:

– Gravida kvinnor hade en fördubblad risk att dö i samband med influensaepidemin i början av 1900-talet, så i allmänhet är det bra att vaccinera sig som gravid.

Nyttig i andra frågorHan tror att studien kan komma till användning även för andra vårdfrågor än just svininfluensan.

– När influensan bröt ut fanns behovet att ta fram en jättestor vaccinmängd. Det ämne som var effektivt fanns inte i tillräckligt stor mängd och därför lade man till ämnen som skulle förstärka effekten av ämnet. Vår studie kan ge en fingervisning om det var ett klokt beslut, och om man bör göra likadant i en krissituation, säger Jonas Ludvigsson.

Mikael Åberg

019-15 53 67

[email protected]

Mer läsning

Annons