Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leverantör granskade affärerna

Förekommer fusk och mutor inom KFÖ? Revisionsfirman tittade aldrig på det. Uppdraget gick i stället till en Kumla-företagare – som sålt tjänster till KFÖ i tio års tid.

Annons
Cheferna på KFÖ ska bli förebilder i god etik, enligt förvaltningschefen Åsa Bellander (längst till vänster). Politikerna Hannah Ljung (M) och Ann-Christine Lahti (S) är helt eniga. Nu återstår att fatta ett beslut.

I juni var både chefer och politiker upprörda. Då hade NA publicerat en artikelserie om den kommunala fastighetsavdelningen, KFÖ, och pekat på både systemfel och fel i enskilda fakturor. Efter NA:s granskning tillsattes en utredning.

En ordentlig utredning skulle det bli, enligt beslutet. Utredarna skulle dels se över rutiner, internkontroll och hur ramavtalen används. Men de skulle också granska individer och undersöka om det förekommer ”jäv, mutor och oegentligheter”.

Revisionsfirman Pricewaterhouse Coopers anlitades. Men de har inte ens försökt kontrollera om det förekommer jäv eller mutor. De fick aldrig det uppdraget.

– Specifika påståenden om ekonomiska oegentligheter, det har vi inte gått in på i den här utredningen. Vi har inte varit ute och tittat om saker och ting har blivit målade, om det är rätt pris och så vidare, sade utredaren Magnus Lindahl till de samlade politikerna i fastighetsnämnden i går.

Uppdraget att granska om det förekommer fusk gick i stället till Kumla-företagaren Roger Edsö som i tio års tid sålt tjänster till KFÖ.

I juni sa fastighetschefen Åsa Bellander att granskningen skulle göras av en utomstående person som inte är verksam på marknaden i Örebro. Roger Edsös företag Larmkonsult i Örebro AB har de senaste åren fått cirka 100 000 kronor per år av KFÖ för att besikta brandlarm.

Ändå fick han uppdraget att kontrollera 31 fakturor som KFÖ-chefen Michael Sander beställt av Förenade elektriker. Rapporten består av en A4-sida och slutsatsen sammanfattas i en enda mening. ”Vid granskningen har ej framkommit några avvikelser från på fakturor angivna mängder och utfört arbete.”

Det finns ingen motivering till den slutsatsen. Det står inte heller hur Roger Edsö har gått till väga. Det framgår inte heller vilka jobb han har kontrollerat.

När NA når honom via telefon förklarar han att han bara har kontrollerat större summor, cirka tio lokaler. Han säger att han är kritisk till NA:s granskning och att han inte har ”grottat ner sig i varenda kabel, klammer och skruv”.

Hur ser fastighetschefen Åsa Bellander på att Roger Edsö har sålt tjänster till KFÖ under tio års tid och ändå får i uppdrag att granska KFÖ?

”Roger Edsös uppdrag var inte att granska Kommunfastigheter. Granskningen av Kommunfastigheter görs av Pricewaterhouse Coopers. Detta är en kompletterande granskning av en enskild medarbetare och chef”, svarade Åsa Bellander i ett mejl till NA i måndags.

Men Pricewaterhouse Coopers har som sagt inte undersökt om det förekommer fusk och oegentligheter inom KFÖ.

Deras rapport visar egentligen ingenting annat än det som politikerna redan visste för fyra månader sedan.

Utredarna har hittat ”indikationer” på att det finns en risk för oegentligheter, till exempel att beställningen skrivs efter det att fakturan kommer in.

– Det bör man titta närmare på, sade utredaren Magnus Lindahl till politikerna i går.

Men vid presskonferensen efteråt gav Hannah Ljung (M), Ann-Christine Lahti (S) och fastighetschefen Åsa Bellander inga konkreta svar på hur och när detta ska utredas. Först i december får politikerna en konkret handlingsplan att ta ställning till.

Fotnot: Åsa Bellander har den senaste veckan inte velat kommentera granskningsrapporterna om KFÖ. Efter gårdagens korta presskonferens reste hon bort och var inte anträffbar på telefon.

Mer läsning

Annons