Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liptons konster hjälper

På en gång vill jag göra en sak tydlig: Hunden Lipton hälsar visserligen på hos sjuka, handikappade, barn och gamla – men någon vanlig sällskapshund, det är han då rakt inte. Nej, Lipton är en specialutbildad terapihund, och när den röda västen kommer på vet han att det är jobb som gäller. Efter vårt möte är jag full av beundran. För Lipton givetvis, men också för hans matte och kollega Elin Dahlin i Örebro.

Annons

Hemma i min familj finns hunden Aron. Han är en glad och lagom ouppfostrad hund i sina bästa år, och vi älskar honom precis som han är. Men någon terapihund, det blir han aldrig. Det inser jag klart och tydligt efter att ha träffat golden retrievern Lipton.

Hans medfödda egenskaper och inövade kunskaper går att fylla en hel NA med, men matte Elin Dahlin räknar upp det mest grundläggande:

– En terapihund måste tycka om människor, vara trygg och följsam i alla de situationer den hamnar i. Den måste tåla att bli omkramad av en främling, får inte bli rädd av höga skrik, rullstolar eller gamla som går annorlunda. Därifrån kan man sen starta utbildningen som Lipton och jag har gått. I höst är det dags för examen.

På Hundens hus i Göteborg har Lipton lärt sig en stor mängd konster. Allihop är noga uttänkta för att möta de hjälpsökandes specifika behov. Någon behöver hjälp med fin- eller grovmotoriken, en annan behöver minnesträning eller hjälp med läs- och skrivsvårigheter.

Med kärlek och tålamod har Elin lockat Lipton att lära. Som hundinstruktör och hundpsykolog är hon övertgad om den enkla hemligheten bakom nöjda och väluppfostrade hundar: ”Lär hunden att göra rätt i stället för att straffa bort allt som den gör fel!” Orden får ta plats på ena långväggen i den stora träningslokal där Elin även anordnar hundkurser.

Elin tar fram en gigantisk väska – fylld till brädden med olika hjälpmedel. Hon plockar fram en röd boll.

– Det ska vara enkelt och kul. Den här till exempel är bra att öva motorik med. Det gäller att rulla den mot Lipton, och så puttar Lipton tillbaka den med nosen.

Hon visar hur en stor tärning kan förena nytta med nöje för en person med lässvårigheter:

– På varje sida finns plats för lappar med olika kommandon. Lipton slår tärningen genom att sparka på den, därefter ska lappen läsas och Lipton utföra det som står där. Det är det bästa med alltihop – att bevittna hur folk blommar upp och gör framsteg. Och att se Lipton förstås. Att få kontakt med människor är det bästa han vet.

Mer läsning

Annons