Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa känner sig väl rustad

Vilken skola ska man gå på? För Lisa Eklind var valet enkelt.

Annons

Endast 8 procent av eleverna bosatta i Lundby väljer att gå i Vivallaskolan fastän det är områdets närmaste högstadieskola visar en artikel i NA i går. Lisa Eklind som bor i Lundby var en av eleverna som svarade på enkäten i Vivallaskolan förra läsåret. Hon är glad att hon valde Vivallaskolan men hon minns att hon var tveksam till att gå där till en början. Vivallaskolan har ett dåligt rykte och Lisa Eklind hade tänkt sig en annan skola, Kunskapsskolan. Men starten av den sköts upp i sista stund och då var det Vivalla kvar.

– Vi var bara sju elever av drygt 20 som gick vidare till Vivallaskolan efter sexan. De flesta valde skolor längre bort som Gummelius, OP och Engelbrekt.

"Skolan är mycket lugnare"

Hon tror att själva områdets rykte i kombination med att man vill göra samma som sina kompisar gör att många i Lundby väljer bort sin närmaste högstadieskola.

– Ryktena är baserade på det som kompisar säger om mobbning och bråk, men jag tror att skolan förknippas med området Vivalla där det händer mycket mer än i själva skolan. Skolan är mycket lugnare än området i sig.

I gårdagens tidning uttalade sig Vivallaskolans rektor Fredrik Nordvall om att det är fel med valfrihet, men Lisa Eklind ser både gott och ont med valfrihet.

– Att slippa välja skulle vara lättare och det vore kul att hamna med alla sina kompisar men om man verkligen inte vill gå i den skolan så är det jättejobbigt för den personen.

Nöjd med lärarna

Nu har Lisa Eklind gått ut nionde klass och läser till florist på Virginska skolan vilket var hennes första val av gymnasieprogram. Hon kommer ihåg sina lärare i Vivallaskolan som väldigt bra och är nöjd med betygen hon fick därifrån.

– Jag tror inte att det är någon skillnad på min kunskap och på kunskapen som mina nya klasskamrater har som kommer från andra skolor, men det är svårt att säga innan lektionerna har börjat på riktigt.

Enkäten som Nerikes Allehanda har gjort visar att eleverna på Vivallaskolan trivs minst lika bra i skolan och har samma höga framtidstro som eleverna på Adolfsbergsskolan. Den visar att Lisa Eklind inte är ensam om att vara nöjd med sin högstadieskola i Vivalla.

Mer läsning

Annons