Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litchell ändrar sig - betalar polackerna

Något överraskande, efter det ordkrig som föregick gårdagens förhandling, accepterar nu hotellentreprenören Peter Litchell att betala 301 000 kronor till sju polska byggnadsarbetare.

Annons
Turerna kring Plaza hotell har varit många. Men nu ska i alla fall de sju polska byggnadsarbetarna få betalt för sitt arbete. BILD: HÅKAN RISBERG

Ersättningen avser obetalda löner under perioden juli-20 september i fjol, då de sades upp. Pengarna ska betalas senast om tre veckor.

NA skrev om lönetvisten tidigare i veckan. Då intog Litchell en helt avvisade inställning till polackernas lönekrav. Han betecknade dem som bedragare, som kommit till Sverige för att snylta på vårt system och som lyckats få facket med sig i en kampanj mot honom.

Då hävdade han att polackerna aldrig varit anställda av hotellbolaget och inte alls arbetat i den omfattning de hävdade.

Men han sa också att han var maktlös mot fackets konfliktvapen och att det var anledningen till att han accepterat ett lönekrav på drygt 600 000 kronor i somras inför hotet om facklig blockad.

149# Hotel Plaza i hörnet Storgatan-Järnvägsgatan är ett bygge med förhinder. Hotellet, som ska bli Örebros tjusigaste, skulle ha varit klart förra sommaren men än har inte portarna slagits upp.

149# För ett år sedan meddelades att Elite Hotel skulle driva det nya hotellet. I dag är Elite och byggherren Entré Hotels som hund och katt. Elite gjorde nyligen ett misslyckat försök att försätta Entre Hotels i konkurs.

149# I februari 2008 stoppade Arbetsmiljöverket bygget på grund av vårdslös hantering av asbest. Misstänkta miljöbrott utreds av polis.

149# I somras seglade en lönetvist mellan upp och Byggnads hotade med blockad för att få loss drygt 600 000 kronor i obetalda löner till elva polska arbetare. De fick ut sin lön och blockaden avblåstes efter någon timme.

149# Under hösten avbröt en rad underleverantörer sina arbeten på Plaza Hotel då de inte fått betalt. En rad konkursansökningar lämnades in mot hotellbolaget men återkallades sedan Peter Litchell övertygad dem om att de ska få betalt.

Mer läsning

Annons