Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Live at Heart: Fullt med musik i stan

I stället för en massa montrar i en gigantisk mässhall, bjuder Örebros stora Live at Heart-festival på musik från nästan varje krog i centrala stan.Under två dagar kan bokningsbolag liksom skivbolag vandra runt för att jaga intressanta oskrivna band. Och publiken kan för några hundralappar gå en krogrunda för att lyssna på allt från ballader och visor till rockabilly, pop och reggae.

Annons
The Winchester Widowmakers.

Stortorget, Björn Wallgren Generalerna

Det börjar gratis på Stortorget och det börjar med lätt regn. Björn Wallgren och hans generaler ger allt inför en liten men trogen publik. Inte minst för gitarristen Niclas Jonssons familj som parkerat sig på en bänk några meter från scenen. Under ett stort gult paraply och ett flerfärgat mindre sitter Marina Dahlén med sina döttrar Matilda, Ella och Thea för att se sin man respektive pappa spela.

– Vi passar på nu, det är ju annars svårt för tjejerna att komma in på andra ställen där pappa spelar, berättar Marina.

Cadillac Bar, Nora Dylan band

Samtidigt som Nora Dylan band tränger sig samman på den lilla scenen för att inleda Live at Heart på just Cadillac Bar, bär killarna i Ape Rape Escape sin utrustning in i lokalen. Punktligt drar bandet med rötter i Nora och Ted Ström i spetsen igång med en Bob Dylan-låt.

Vid entrén försöker ett yngre par komma in, men har inte festivalband och vill i alla fall inte just då betala in 100-lappen för inträde.

Stora Hotellet, Mohlavyr och One Step

– En söt tjej i alla fall, säger en medelålders man i publiken, lyssnar på några låtar och lämnar sedan lokalen.

Några minuter senare visar Martin Bengtsson i Waldemaar upp sina exklusiva flyers varav en bär texten ett rosa genusövertramp. Mannens kommentar var kanske inte rosa, men väl ett genusövertramp.

Mohlavyr är nämligen mycket, mycket mer än en söt tjej. Det visar Ulrika Mohlin klart och tydligt när hon byter instrument efter instrument under sin konsert. Lika säkert som hon kompar sig själv på gitarren, tar hon upp dragspelet och spelar tillsammans med Fredrik Anjou upp en duett.

Direkt efter att Mohlavyr lämnat scenen, kliver One Step upp på scenen och reggaegung tar över lokalen.

O`Learys, The Modern Art

En trappa upp på röd heltäckningsmatta, lika röda draperier i bakgrunden och blankpolerade avspärrningsstolpar med röda rep runt scenen, står fem grabbar i svart och jeansblått. Det är så mycket rock´n´roll det kan bli.

– Jag känner en i bandet, det är därför jag är här. Jag har bara löst entré hit, men jag vill se fler band på andra ställen också så det blir att gå vidare, säger Örebrotjejen Emma Joneklav.

Buddy Holly, The Winchester Widowmakers

Inför spelningen var basisten Ola Henriksson lite orolig för att det inte skulle komma någon publik till deras spelning, de hade kvällens första tid. Men han hade inte behövt oroa sig, när The Winchester Widowmakers från Kumla börjar spela sin akustiska rock fylls dansgolvet framför scenen snabbt med folk.

– Vi tittade ut det här bandet i förväg. Det är jättebra att man kunnat gå in och lyssna på alla banden på Live at Hearts hemsida, säger Monika Bröms.

Henrik Alvelöv och Johan Harrysson, båda från Örebro, är också där för The Winchester Widowmakers skull.

– Vi har tittat ut ett bunt med band som vi ska se i helgen, så det blir att springa runt.

Harrys andra våning, Christoffer Schoung

I trappen upp hörs jubel och applåder.

– Fan vad bra du är! Synd att det inte är mer folk här.

På scenen står Christoffer Schoung från Stockholm. Han ler glatt åt berömmet och spelar en lågmäld version av Guns’n’Roses ”Sweet Child of Mine” endast kompad av sin gitarr.

Sedan han går över till egenskrivet material.

– Nu kommer en nyskriven låt, den heter ”We need to keep on”.

Förutom Christoffer är en trummis med på scenen. Publiken diggar glatt när han trummar igång.

Harrys tredje våning, Agent och Thomas Wahlström Bandet

Sångaren i lokala Agent avslutar bandets spelning med att rabbla upp alla spelningar han, de andra bandmedlemmarna och folk de känner ska göra under helgen. Många av banden uppträder flera gånger. Lokalen töms, men snart strömmar folk upp för trappen. Thomas Wahlström Bandet är populära.

– Live at Heart ett jättebra initiativ, kommenterar Thomas Wahlström.

Ska du själv går runt och kolla på band?

– Ja, i morgon. Jag orkar nog inte ikväll, jag är för gammal.

Cadillac Bar, Seventy Seven (”77”)

Örebrotrion Sanna Eriksson, Karin Persson och Elisabeth Eriksson visar upp sitt festivalschema där de ringat in alla band de ska se. Båda dagarna är fullklottrade.

– Vi har övervägt länge och noga, kollat på hemsidan och lyssnat på banden.

Att de valt Seventy Seven från Barcelona beror delvis på att det är ett internationellt band.

– Och så är de snygga också, skrattar Karin medan Seventy Seven riggar inför spelningen. Bandet är lite försenat, men när sångaren headbangar igång första låten med sitt långa hår ser samtliga i lokalen nöjda ut och diggar glatt med. Killarna i bandet tokröjer på den lilla scenen, trots att alla fyra knappt får plats där samtidigt. Gitarristen åtgärdar problemet genom att hoppa ned och göra en bejublad runda bland publiken.

Björn Wallgren & Generalerna.
Stortorget. Liten tapper publik i regnet.
The Winchester Widowmakers.
Två världar, mat därnere och musik däruppe.

Mer läsning

Annons