Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala s-politiker rasarefter kollegans FRA-utspel

Lokala partikamrater och riksdagspolitiker rasar mot socialdemokraten Morgan Johanssons förslag att Säpo ska få rätt att samla information från FRA.

Annons

– Ingen riksdagsledamot har rätt att köra över partikongressen, det har ingen, säger socialdemokraten Alaa Idris och menar att det går inte att göra på det här sättet som Morgan Johansson har gjort.

Eva-Lena Jansson, S-riksdagsledamot, vänder sig mot metoden att göra utspel via media, i stället för att diskutera frågan inom partiet.

– Jag blir otroligt förbannad av att en riksdagspolitiker sätter sig över partikongressens beslut på det här viset, säger hon.

Tre dagar efter bombexplosionerna i Stockholm gör Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott ett utspel i tidningen Svenska Dagbladet. Han säger att han kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör även för Säpo att få ta del av signalspaningsmaterial från FRA, för att enklare kunna följa terrorister.

Förslaget innebär en kovändning för socialdemokratiska partiet sedan kongressen i vintras enades om att kräva att hela FRA-lagen rivs upp och görs om, vilket också var ett av vallöftena från de rödgröna vid höstens val.

Morgan Johansson säger till nyhetsbyrån TT att utspelet inte har någon koppling till helgens terrordåd i Stockholm. Men att han inte ser någon mening med att ”börja om på ruta ett” med FRA-lagen. Det som partikongressen beslöt.

– Även om Morgan Johansson har en uppsatt position i partiet, utgår jag nästan från att det här är hans personliga uppfattning, säger John Johansson, politisk sekreterare i Socialdemokraterna i Örebro.

– Det är förhastat att vilja ändra ett kongressbeslut utifrån en enda tragisk händelse. Jag har svårt att tro att det som hänt beror på brist på underrättelsearbete, säger John Johansson.

– Jag har ingen som helst förståelse för utspelet Morgan Johansson gör. Jag förväntar mig att vi som S-politiker följer kongressens beslut både i riksdagen, partistyrelsen och VU, säger Eva-Lena Jansson.

Ett vansinnigt utspel med tanke på kongressens beslut att göra om, och göra rätt, vad det gäller FRA-lagen, tycker Alaa Idris.

– Partikongressens beslut är tydligt och var ett av de mest diskuterade frågorna på kongressen. Inget har ändrats sedan dess som gör att man kan börja gå in och göra små justeringar i FRA-lagen, säger Alaa Idris

– Jag utgår från att Morgan Johansson drar tillbaka sitt förslag. Det är det enda rimliga, säger Alaa Idris.

Mer läsning

Annons