Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lundsberg: Nio elever åtalas för nollningen

(Uppdaterad) Nio elever och en anställd åtalas nu med anledning av "strykjärnsnollningen" på Lundsbergs internatskola i augusti då en pojke brännskadades. 

Annons
Nio elever och en anställd åtalas.

Enligt förundersökningen fick pojken en brännskada av andra graden.

De nio eleverna åtalas för olaga hot alternativt ofredande för att de skrämt yngre elever med att de skulle komma att brännas. Strykjärnet har satts mot pojkarnas hud, och en pojke fick ett brännmärke.

Åklagaren Niclas Wargren väljer att åtala för vållande till kroppsskada, inte misshandel trots brännskadan. Det är en fråga om uppsåt enligt Wargren.

- Jag anser att det inte går att bevisa att de hade uppsåt att lägga ett varmt strykjärn på någon annan. De skulle skrämmas med att göra det, men hade inte tänkt att göra det, säger han till TT.

Även en anställd vid Lundsberg, en 47-årig elevhemsföreståndare, åtalas eftersom han givit de äldre eleverna tillstånd att skrämmas. Han ska ha känt till vad som planerades.

Av förundersökningsprotokollet framgår alltså att en av de yngre eleverna, en pojke som nyss börjat på Lundsberg, brändes med strykjärnet och fick ett stort brännsår på ryggen. På sjukhuset konstaterades att såret har "en storlek av ett ordinärt strykjärn". Brännskadan var av andra graden, vilket innebär att överhud och läderhud skadats.

- Det här är en tragisk historia för alla inblandade. Det går inte att försvara det som hände i augusti, det är fullständigt oacceptabelt, men det här är tråkigt för samtliga inblandade, säger Helena L'Estrade, styrelseordförande för Stiftelsen Lundsberg.

"Strykjärnsnollningen" fick mycket stor uppmärksamhet, och blev också droppen som fick bägaren att rinna över för Skolinspektionen. Myndigheten beslutade att ge skolan ett tillfälligt verksamhetsförbud, men skolan överklagade beslutet och ärendet ska nu prövas av kammarrätten. I avvaktan på ett utslag bedriver skolan sin verksamhet som vanligt.

De åtalade eleverna har efter händelsen hela tiden gått kvar på skolan och kommer att göra det tillsvidare. Elevhemsföreståndaren har varit arbetsbefriad sedan det kom till styrelsens kännedom att han var föremål för utredning.

Åtalet

TT

Mer läsning

Annons