Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade flickor att visa sig nakna - döms till fängelse

De två männen som stått åtalade för att ha lurat ett 40-tal flickor att klä av sig och utföra sexuella handlingar på sig själva döms till fängelse. Men de fälls inte för sexuella övergrepp mot barn.

Annons

Rättegången har pågått i Gotlands tingsrätt sedan i slutet på juni, och på tisdagen föll domen. Den 32-årige gotlänningen döms till fem års fängelse och den 52-årige stockholmaren till två år och nio månaders fängelse för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och sexuellt ofredande.

- De har dömts för grova poseringsbrott och det är helt riktigt, men det jag är klart missnöjd med är att de inte döms för sexuella övergrepp mot barn. Det kommer vi titta närmare på när vi analyserar domen, säger åklagare Charlotta Tanner.

Männen, som låtsades vara 13—14 åriga pojkar, har via chattforum förmått flickor mellan 9—14 år att bland annat utföra grova sexuella handlingar på sig själva. Minst en av flickorna kommer från Örebro, rapporterar P4 Örebro.

Enligt Charlotta Tanner borde de här brotten ses som lika allvarliga som om de hände i fysisk närvaro och männen borde därför dömts för sexuella övergrepp mot barn.

- De här brotten är inte mindre allvarliga för de som utsätts, säger hon.

Med största sannolikhet kommer Charlotta Tanner att överklaga domen till hovrätten. 52-åringens advokat, Eric Dufvenmark, å sin sida anser att tingsrättens dom var i linje med liknande fall som tagits upp i hovrätten på senare tid.

- Det har inte varit den typen av situationer, när det gäller min klient, som har gjort det möjligt att döma för sexuellt övergrepp. Det är också den linjen tingsrätten har gått på, säger Eric Dufvenmark.

32-åringen döms för närmare 700 brott mot 40 olika flickor och ska betala drygt en halv miljon kronor i skadestånd till flickorna. 52-åringen döms för närmare 150 brott och ska betala 135 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons