Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makt och granskare nära varandra på Twitter

Det är inte sällan Almedalsveckan får kritik. Vissa menar att det är en grogrund för oheliga allianser mellan politiker, journalister och PR-branschen. Men enligt Peter Berglez, docent vid Örebro universitet, händer detsamma på sociala medier varje dag.

Annons
Almedalsveckan inleddes på söndagen med Centerpartiets dag. Peter Berglez på Örebro universitet forskar om journalister och politikers vanor på Twitter.

Peter Berglez märkte själv av trenden på den sociala medietjänsten Twitter, hur politiker på hög nivå pratade lättsamt och regelbundet med såväl motståndare som etablerade journalister.

Han är medieforskare med fokus på bland annat global journalistik, och märkte att det saknades studier på ämnet.

– Journalister bevakar politiker och då kan de inte vara superkompisar. Men i Almedalen minglar de tillsammans. Det behöver inte betyda att de inte kan hålla isär det men det kan ändå vara problematiskt. En poäng som jag har är att kritiken mot Almedalen kan vara befogad, men varför bara tala om Almedalen? Det här pågår ju 52 veckor om året, fast på nätet.

Han nämner ett exempel där den tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd twittrar om att hon försöker sluta snusa. Hon får stöd och uppmuntran från många håll – bland annat från journalister som tidigare bevakat henne.

– Å ena sidan kan man tycka att det här är banalt, det gör ju ingenting. Men å andra sidan kan det vara ett symptom på någonting, säger Peter Berglez.

Detta någonting, menar han, kan handla om ett utsuddande av gränser mellan PR-branschen, journalisterna och makthavarna. Traditionellt sett har det funnits en tydlig skiljelinje mellan de olika lägren, men om man ska tro Twittertendensen börjar traditionen mjukas upp. Risken finns att själva idealet förändras. Att det inte längre kommer ses som ett problem.

– Det som kan bli konsekvensen är att det blir allt svårare att identifiera hur makt skapas i samhället. För vi utgår från att makten finns hos de politiska partierna som vi röstar på. Men om de har de här kompisrelationerna med de som företräder olika intressen, då blir det svårare att veta hur den här makten skapas.

Peter Berglez leder just nu ett större forskningsprojekt där han kommer undersöka hur olika yrkesgrupper, som annars har helt olika intressen, samverkar på Twitter.

Han påpekar däremot att det han får fram bara är en sida av Twitter, inte hela sanningen. Samtalen betyder inte nödvändigtvis inte att politiker och journalister inte gör sitt jobb, precis som i fallet med Almedalsveckan.

– Det som jag gör kan ju ses som ett sätt att fånga Almedalen, fast på nätet. Det har ju alltid varit så att eliten haft sina nätverk. Men traditionellt sätt har det skett bakom stängda dörrar. Det som händer i dag är att det i stället visas öppet.

Mer läsning

Annons