Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet att främja folkhälsa på lika villkor

Sydnärkes Folkhälsoteam stod bakom gårdagens konferens. Folkhälsa på lika villkor för Sydnärkeborna är deras uppdrag.

Annons
Vi arbetar för att stötta kommunerna med deras folkhälsoarbete Bea Scherp, folkhälsostrateg och arrangör för gårdagens Folkhälsokonferens

Sydnärke. – Vi arbetar för att stötta kommunerna med deras folkhälsoarbete med bland annat kunskapsstöd, berättar folkhälsostrateg Bea Scherp.

Hon och fyra folkhälsopedagoger ingår i teamet, som alla sitter samlade i Lekeberg. Man utgår från det lokala, men även regionala och nationella folkhälsomål. Målet är att främja en god hälsa på lika villkor för invånarna i Sydnärke.

Teamet arbetar främst med barn och unga samt äldre, och ger kunskapsstöd till kommunledning och olika verksamheter för att främja folkhälsa.

– Tanken är att man ska få med invånarnas perspektiv redan när man utformar en verksamhet eller exempelvis bygger om något, säger Lisen Tang Kempe, folkhälsopedagog.

Vad ingår i folkhälsa?

– Det är mycket. Vi brukar prata om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Det skiljer sig åt beroende på social grupp, som kön, ålder eller sexuell läggning.

Gårdagens konferens var en chans till inspiration och erfarenhetsutbyte. Det kommer också bli en uppföljning inom varje kommun.

– Det är lätt att man är på en konferens och får mycket nya idéer. Men väl ”hemma” så rinner det ut i sanden. Därför har vi redan nu planerat in uppföljningar, berättar Bea Scherp.

Mer läsning

Annons