Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin nekas ersättning– trots fel vård i två år

Malin Olsson, 16, blev felaktigt tvångsvårdad av Örebro kommun under två år. Nu avslår Justitiekanslern hennes begäran om ersättning. ”Oklart hur lagen skulle tolkas”, menar Justitiekanslern.

Annons
Tvångsvårdad flicka. Tvångsvårdad flicka. Malin Olsson och Mamman Maria Olsson.

Efter att ha varit felaktigt tvångsvårdad i 652 dagar begärde Malin Olsson 600000 kronor i ersättning från Örebro kommun. Detta nekas hon nu av Justitiekanslern (JK). Att hon inte får ersättning beror på oklarheterna inför hur begreppet ”socialt nedbrytande beteende” vid skulle tolkas vid tidpunkten.

Oklar tolkning

– Här var det oklart hur lagen skulle tolkas, säger Håkan Rustand på JK.

Enligt honom har inte ett så påtagligt fel begåtts att staten är skadeståndsskyldig.

– Skulle ett nytt fall komma, då måste man säga att rättsläget klarnat. Men vid den här tiden visste man inte bättre, säger han.

Specialvård

Malin, som har adhd och en autismspektrumstörning, behövde specialvård och blev år 2008 omhändertagen enligt LVU (lagen om vård av unga). Regeringsrätten slog i våras fast att en psykisk störning inte kan legitimera vård enligt LVU. För att kunna vårda ett barn enligt LVU får inte beteendet bygga på funktionshindret och eftersom Regeringsrätten hävdar att flickans socialt nedbrytande beteende beror på hennes psykiska störning var det felaktigt av Örebro kommun att tvångsvårda henne enligt LVU.

Inte förvånad

Tommy Henningsson, programchef på Social välfärd inom Örebro kommun, har ännu inte tagit del av JK:s beslut när NA ringer upp, men han är inte förvånad över beslutet.

– Har man lyssnat på debatten finns det delade meningar om hur det här ska tolkas, så jag kan till viss del förstå varför det inte utgår någon ersättning, säger han.

Regeringsrättens dom har påverkat hur LVU tolkats, även om han påpekar att ”varje fall bedöms individuellt”.

– Den har legat till grund för analys i vårat arbete och självklart har man också väntat på om det ska utgå ersättning, säger han.

När NA ringer upp Malins mamma, Maria Olsson, är det första gången som hon hör beslutet.

Besvikelse

– Det här är ju för jävligt, säger hon.

Maria menar att hon räknat med ersättning och är besviken.

– Det är så pass solklart att de begått fel. Vi ger oss inte med det här. Kommunen har varken bett mig eller min dotter om ursäkt, säger hon.

Kan inte överklagas

Nu ska Malin i stället vårdas enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade), något Maria är nöjd med.

JK:s beslut om ersättning går inte att överklaga.

Mer läsning

Annons