Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man frias från yxhot

En villaägare i Örebro frias från anklagelser om att ha hotat en kommunal tjänsteman. Mannen åtalades för att i ett telefonsamtal till tjänstemannens chef ha sagt ”sätt en yxa i huvudet på honom, ska man behöva komma upp själv och ta saken i egna händer”.

Annons

Den som friats hade nyligen köpt en villa och ville göra vissa ändringar.

Han kontaktade en arkitekt och ordnade ritningar inför det bygglov han sedan sökte.

Det blev nej till bygglov och den nyblivne fastighetsägaren ansåg sig orättvist behandlad. Han menade att grannar fått tillstånd för precis samma typ av förändringar.

En kommunal tjänsteman kom på besök och villaägaren säger att det första han fick höra var att han skulle anmälas för svartbygge i och med byten av fönster.

Mannen har under polisutredningen sagt att han tyckte besökaren var mycket otrevlig.

Upprörd

När det sedan kom negativt förhandsbesked om ändringarna han ville göra blev han upprörd och kontaktade tjänstemannens chef.

I samtalet gjorde han klart att han ansåg sig illa behandlad och att han inte tyckte tjänstemannen som kom på besök skulle ha den tjänst han har.

Villaägaren har sagt att han blev upprörd under telefonsamtalet men förnekat att han varit hotfull och pratat om en yxa.

Tjänstemannen uppgav vid förhandlingen att han fick reda på hotfullheter chefen uppfattat under samtalet och blev rädd av det han informerades om. Han säger också att han tycker han varit saklig i sina kontakter med villaägaren.

Örebro tingsrätt anser inte att det finns något hot framfört direkt till den berörde och heller inget som visar vem som skulle utföra hotet och mot vem.

Domstolen tycker inte att ordvalet är att uppfatta som ett allvarligt hot och ogillar åtalet.

Därmed får villaägaren drygt 13 000 kronor från staten för de kostnader han haft i samband med rättegången.

Mannen har numera fått sitt bygglov.

Mer läsning

Annons