Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många är spelberoende

Ibland får dataspelandet stora proportioner i livet. Allt fler söker hjälp för sitt spelande.

Annons

Sven Rollenhagen är socionom och expert på beroendefrågor med inriktning på dataspel.

– Det jag får se tror jag bara är toppen på ett isberg, säger Sven Rollenhagen, behandlingsansvarig på Game over Stockholm.

I snart fyra år har han arbetat med rådgivning och behandling på Game over Stockholm. Så gott som hela världen är hans arbetsfält.

– Det är allt från italienska hemmafruar till företagsledare och skolungdomar som hör av sig.

Termen dataspelsberoende existerar egentligen inte eftersom det inte är en klinisk diagnos. Men när skolbetygen försämras, arbeten förloras och förhållanden tar slut ber många om hjälp.

– Jag har en lavinartad ökning av familjer som tar kontakt med mig. Vi har sett en gigantisk ökning av rop på hjälp, säger Sven Rollenhagen.

Han säger att onlinespel som World of warcraft och Starcraft är lättast att fastna i. Direktkontakten med andra spelare bidrar till en gemenskap och kroppens eget belöningssystem sätter fart av spelupplevelsen.

Det är inte lätt att lägga av med onlinespel. Sven Rollenhagen jämför med ett fotbollslag, man tackar inte för sig och lämnar laget mitt i en match.

– Gruppdynamiken är stark i onlinespel. Det är många som glömmer bort det.

På Spelfritt ser man till varje persons förutsättningar för hur man kan jobba vidare med problemet. Men det handlar om att skapa motivation till förändring utifrån det egna intresset.

Sven Rollenhagen träffar sina klienter både via internet och fysiska möten. Efter rådgivning får många ett nytt förhållande till spelandet.

– Jag får mer och mer positiva erfarenheter av att folk hittar balans. Vissa har kvar spelandet som ett litet intresse, andra har inte alls kvar det i livet.

Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen, tycker det är olyckligt att man ser själva dataspelandet som ett problem. Han anser att ett överdrivet spelande är ett uttryck för något annat.

– Det är ett symptom på andra problem som är de verkliga orsakerna. Det är som om man flyr in i frimärkssamling eller löpning. Man kanske är arbetslös, har problematiska förhållande i familjen eller är mobbad, säger han.

Men att lägga mycket tid på dataspel behöver inte vara problematiskt, menar han. Det handlar om normer i samhället, att det skulle vara mer acceptabelt att lägga mycket av sin tid på fotboll i stället för dataspel.

Att spela dataspel är hur som helst vanligt. Per Strömbäck berättar att 81 procent av svenska folket mellan 15 och 60 år svarar ja på frågan om de spelar dataspel. När spelandet sedan går överstyr är uppenbarligen en smaksak.

– Det är en åsikt, inte ett faktum, säger Per Strömbäck.

Annons