Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marodör skövlade parets trädgård

Det största intresset för paret Lindgren är trädgården som är välskött och prunkande runt huset i Östansjö. Men någon vill inte ha det så.

Annons
Allt arbete för att få sin egen odlade potatis har gått om intet för Karl-Erik Lindgren. Marodörer har varit i potatislandet och förstört hela årsskörden.

Huset är Else-Marie Lindgrens barndomshem. Hon har, tillsammans med maken Karl-Erik, haft det som fritidsboende sedan 1982. Annars bor de i Göteborg men tillbringar mycket tid i huset då de är pensionärer.

Trädgården är som en prunkande oas där vackra rabatter med växtkompositioner är uppenbart noga genomtänkta även för ett otränat öga.

– Jag har varit trädgårdsmästare i Göteborg stad och tycker det är så roligt med allt grönt. Jag har också varit väldigt aktiv i stadens trädgårdsförening. Det är helt enkelt mitt största intresse, säger Karl-Erik och Else-Marie tillägger:

– Det här är vår lilla oas. Vi gör det för oss själva som något vi ska kunna njuta av på ålderns höst. Och trädgårdsarbetet är som terapi.

Tyvärr finns det de som vill störa friden för paret. Måndagen den 6 juli fick de en oönskad påhälsning i trädgårdens bakre del.

– När vi åkt för att handla skövlades vårt potatisland. Det var hela vår årsförbrukning som gick till spillo.

I stället för gröna och friska potatisstånd ligger där vissen blast och uppdragen potatis som börjar skrumpna.

– Sommarpotatisen skulle vi just börja skörda, den har de ryckt upp helt. Stånden med vinterpotatis har de bara skurit av blasten på.

Detta är dock inte första gången.

– 2009 var några här som drog upp, slog eller stampade ner precis alla växter vi hade i hela trädgården. Vi hade mängder med perenner, säger Karl-Erik.

Det var första gången. 2013 kom förövarna tillbaka, men med en annan metod.

– Det var i mitten av maj och när vi kom hit fattade vi ingenting. Växtligheten såg ut att ha drabbats av frost.

Men tack vare sina yrkeskunskaper insåg Karl-Erik ganska snart att det handlade om något annat.

– Växterna var på något sätt besprutade, det syntes tydligt när de vissnade, säger Karl-Erik som också tog växt- och jordprover ifall försäkringsbolaget ville ha för att sända på analys.

Det var även mycket nyodlat som gick till spillo.

– Jag hade skolat ut tre primulasängar strax innan, säger Karl-Erik sorgset.

På försäkringsbolagets begäran upprättade paret en förteckning över förlorade växter. De fick åka till en handelsträdgård och ta reda på aktuella priser.

– Rent penningmässigt handlade det om växter på ungefär 45 000 kronor. Det blir mycket jobb också. Allt som ska redovisas till försäkringsbolaget, hitta nya växter och liksom börja om på nytt ...

Ibland har de spekulerat om orsaken.

– Vi vet inte om det är avundsjuka men vi har aldrig bröstat oss på något sätt. Kan vi inte få vara i fred och bara göra det vi trivs allra bäst med?

Polisanmälan har gjorts vid alla tre intrången men utredningarna har lagts ned. Helena Fredriksson på lokalpolisområde Hallsberg har inte satt sig in i det enskilda ärendet men säger i en kort kommentar:

– När inga vittnen finns till händelsen är det svårt att gå vidare i en utredning, precis som vid andra brott.

Mer läsning

Annons