Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med magnet i ryggen behövs bara ett ingrepp

Isac Jinneskog är född med den typ av skolios som är mest svårbehandlad. Med den nya magnettekniken ska han slippa de upprepade operationer som tidigare har varit lösningen.

Annons

Hans Tropp är överläkare och professor vid Linköpings universitetssjukhus, och den som opererade Isac. Han berättar att det finns tre huvudtyper av skolios.

– Idiopatisk skolios innebär att man inte vet varför den uppstår, eftersom det inte är något fel på kotorna, berättar Hans Tropp.

– Neuromuskulär skolios har sin upprinnelse i muskler eller nerver, och drabbar ofta barn som exempelvis har en cp-skada.

I båda dessa fall avvaktar man till puberteten, när barnen har vuxit klart, och stel-opererar sedan ryggen.

Den tredje varianten, kongenital skolios, beror på nedärvda missbildningar i skelettet, ofta i form av halva kotor och kotor som sitter ihop.

Denna nedärvda skolios skapar stora problem för små barn, mellan två och sju år. Skoliosen gör att barnets bröstkorg inte kan växa och ge utrymme åt lungor och andra vitala delar, vilket utgör ett livshotande tillstånd.

En steloperation av ryggraden i så tidig ålder skulle emellertid innebära att barnet hindras från att växa. Under många år har lösningen varit att operera in en lång skruv för att räta upp ryggraden och sedan upprepa operationen med längre skruvar gång på gång. Två–tre operationer om året har varit vanligt.

– Det nya staget är försett med en magnetisk motor. Med en magnetapparat kan man från utsidan av kroppen förlänga staget, berättar Hans Tropp.

Med sex veckors

mellanrum förlängs staget med tre millimeter åt gången. En enkel procedur som är avklarad på bara några minuter.

Hur länge håller man på med detta?

– I teorin fram till puberteten. Efter det kan man göra samma steloperation som vid de andra skoliostyperna.

Får barnen en normal tillväxt?

– Det viktiga är att bröstkorgen får utrymme att växa normalt på båda sidor av kroppen. Barnens längd kommer i andra hand.

Ett tiotal barn har opererats med metoden i Linköping. Något färre i Malmö, samt några enstaka barn i Stockholm, Göteborg och Umeå.

Hans Tropp har varit rygg-ortoped sedan 1990 och sett tekniken gå framåt.

Hur bra kan tekniken mot skolios bli?

– En dröm vore ju ett stag med en hydraulkolv som själv kunde känna av trycket och förlängas lite hela tiden.

Mer läsning

Annons