Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meg bygger muskler i bassängen

Skulle katter sky vatten som pesten? Glöm det.

Annons
Kattsimtur. Meg kan se tvekande ut innan hon släpps ner i bassängen, men simmar sen raskt och målmedvetet mot andra sidan. Birgit Pettersson berättar att Meg visat intresse även för vattnet i sjön hemma             men att hon ännu inte gått i där.

Varje vecka tar Vedevågsbon Birgit Pettersson med sig sin katt Meg till Kumla, en nätt resa på 14 mil tur och retur, för att den 12-åriga katthonan ska få simma tre-fyra längder i bassängen. Det kan tyckas som en märklig uppoffring, men Birgit ser det inte på det sättet.

– Jag vill gärna medverka till att få bort fördomen att katter inte skulle tycka om vatten. Meg gillar sina simturer och redan efter första månaderna har hon byggt upp betydligt mer muskler än vad hon hade tidigare. Hon väger lika som innan, men nu är det mindre hull och mera muskler, förklarar Birgit.

Leg. Djursjukskötare Maria Svensson jobbar vid Djursjukhuset Hund och Katt i Kumla, där hon har simskola för hundar. När hon insåg att Meg tyckte om vatten föddes idén med kattsim, och hon har nu även låtit sin egen katt simma.

– Förutom Meg och min egen katt finns en till som brukar komma hit till bassängen. Den katten vet jag har simmat också i sjöar nu i sommar och då med flytväst på sig som extra säkerhet då den har en höftkula bortopererad, säger Maria Svensson som gärna vill utveckla kattsimmet.

– Jag ser för mig att simning kan vara både förebyggande för skador och underhållande av befintliga funktioner, för viktminskning samt i rehabiliteringssyfte då du kommer åt många muskelgrupper på ett skonsamt sätt.

– Vid simning använder katten liksom vi människor och andra djur fler muskler än den gör annars vilket ger en bra träning.

Meg har mellanlandat på handduken intill Maria en stund, men är efter ett par kattgodisar redo för nästa tur i bassängen.

Med matte. Birgit Pettersson äl skar katter och har förutom Meg åtta andra katter i hemmet i Vedevåg.
Vilopaus. Maria pysslar om Meg.
En runda klar. Meg skakar av sig vatten och får snart kattgodis och torkhjälp av Maria.
Avslutande dusch. För att få bort kloret avslutas besöket med en dusch.

Mer läsning

Annons