Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mera samverkan i Bergslagen utreds

I slutet av januari beräknas förslag på effektiviseringar och förändringar inom det kommunövergripande samarbetet i Bergslagen kunna presenteras. En fråga som utreds är en sammanslagning av BKT och BMB.

Annons
BKT och BMB har i över tio år nu varit ett samverkansprojekt i norra Örebro län. Här en bild från när BKT firade 10 år med öppet hus.

– Den 30 januari presenteras ett antal förslag på hur samverkan i Bergslagen kan utvecklas. Exakt vad dessa förslag blir berättar jag inte nu, säger Marianne Skinnars-Bruno, projektledare för Projekt samverkan i Bergslagen.

Det är en pågående

arbetsprocess där samtliga berörda parter ska vara delaktiga. Styrgrupp är kommunstyrelsernas ordföranden samt representanter från Bergslagens kommunalteknik, BKT, och Bergslagens miljö och byggförvaltning, BMB.

– På torsdag träffar jag kommunchefsgruppen ochberättar om förslagen vi arbetar med. Och om en överenskommelse nås går vi vidare med processen.

Betydelsen av just processen i utredningen betonas av Skinnars-Bruno.

– Ju fler organisationer som involveras i ett förändringsarbete desto viktigare är processen under arbetet.

Det finns redan en etablerad samverkan mellan Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg i det så kallade Knöl-samarbetet (kommunerna i norra Örebro län). BKT och BMB är exempel på Knöl-samarbeten. Att utreda konsekvenser och effekter av en sammanslagning av BKT och BMB finns bland annat med i projektets utredningsuppdrag.

Mer om utredningen

Utveckling av befintliga och nya samverkansområden inom norr-kommunerna utreds. Mål är att optimera kundnytta, kompetensförsörjning samt att bli mer kostnadseffektiva. Till exempel utreds samverkan inom upphandling, fordonsförvaltning och IT.

Mer läsning

Annons