Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midvinternattens köld var hård

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det är inte bara journalister utan även vänner till mig som redan nu har börjat fråga efter våren.

Annons

De tycker att vintern har varit lång och kall och den eviga snöskottningen börjar sätta sitt spår på humöret. Det är inte för inte som folk kanske börjar tröttna på kyla och snö när vi bara precis har kommit in i februari.

Framför allt i de södra delarna av landet har januari 2010 varit den kallaste på 23 år. Det är inte bara nätterna som har varit kalla utan vi har även haft minusgrader på de flesta håll under dagarna.

Några exempel är Malmö som i år haft en medeltemperatur i januari på -3,6 grader. Senast det var kallare var 1987 med -5,9 grader. Göteborg hade i januari i år en medeltemperatur på -5,5 grader och 1987 var det -7,9 grader.

Stockholms medeltemperatur för januari i år var -7,0 och 1987 -11,2 grader.

Orsaken är ett mäktigt högtryck över Ryssland som blockerat lågtryck med mild luft från Atlanten. I norr däremot har mild luft svept in i perioder och gjort januari något varmare än normalt. Även om snödjupen inte satt några rekord har det kommit en hel del snö.

Norrköping som nu har 47 cm snö, är det största snödjupet sen 1985. Visby med 35 cm och Hudiksvall med 83 cm har inte haft så mycket snö sen 1996. Men frågar ni mig kan jag tänka mig vinter i några månader till :)

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons