Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Militär" träning för mammor

Mamma Boot Camp är en träningsmetod speciellt utvecklad för kvinnor som vill stärka musklerna efter att ha fött barn. Nyligen startade en träningsgrupp utomhus i Fjugesta.

Annons
Boot Camp träning för mammor vid Bergavallen i Fjugesta. Annika Eriksson, Kristine Eriksson, Maria Arne, Marie Lundin och Jenny Zoffman. I mitten träningsledaren Amanda Romell.

I strålande kvällssol promenerar sex mammor, några med barnvagnar, längs den gamla banvallen ut mot idrottsplatsen Bergavallen.

Använder naturenEfter promenaden kör det egentliga träningspasset i gång bland träden på den vårgröna gräsmattan. Här och var blommar vitsipporna.

Amanda Romell har utbildat sig till Mamma Boot Camp instruktör och samarbetar med gymmet Joinus i Fjugesta.

– Detta är träning i form av att man är ute och använder naturen. Träningen är till för att träna upp bålstabilitet och styrka. Så vi tränar både styrka och kondition, blandat i cirkelträning. Och träningen är anpassad för mammor så att de inte skadar sig, säger hon.

Hamnar i myrstackenMen allt är inte fridfullt. Naturen gör sig påmind för den som ligger på mage. ”Här finns rödmyror”, skriker en av deltagarna och flyttar sig hastigt.

Amanda förklarar att nyblivna mammor kan börja träna när efterkontrollen är gjord och barnmorskan har gett klartecken. Det brukar kunna gå bra cirka 6 till 8 veckor efter förlossningen.

Maria Arne pustar ut efter en kvarts träning och dricker vatten. Hon har precis lutat sig på armbågarna i gräset med utsträckt kropp under en minut. Nu ser hon till Sally som är sex månader och ligger i vagnen.

– Jag är här för att träna magen lite och för att komma i gång, säger Maria.

Rask runda runt planenSen blir det armhävningar och ”mamaburpies”. Alla tar sig från liggande ställning rakt upp med sträckta armar.

– Det gäller att jobba med armarna för att orka bära ju äldre barnen blir, förklarar Amanda.

Deltagarna släpps ut på en konditionsrunda på löparbanan runt fotbollsplanen i raskt tempo. Amanda förklarar att konditionen kommer att förbättras i takt med träningspassen som innehåller cirka tio olika övningar varje gång. Ett pass är knappt en timme långt. Boot camp träningspassen kommer att äga rum under tio veckor två gånger i veckan med onsdag eftermiddag som fast träningsdag.

Fotnot: ”Boot camp” är ett vardagligt amerikanskt uttryck för militär grundutbildning eller militärt träningsläger.

Mer läsning

Annons