Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet i Örebro bestämmer sida i vår

Miljöpartiet i Örebro tänker tala om vilka partier de tänker stödja i god tid före valet. Vilken sida de väljer i kommunen bestäms på ett medlemsmöte i vår.

Annons
I god tid innan valet kommer miljöpartiet i Örebro att tala om vilka de vill samarbeta med i kommunpolitiken, berättar Gabriella Blomgren.

Tidigare har Miljöpartiet i Örebro haft som tradition att aldrig berätta vilka de tänker samarbeta med före ett val. I år tänker de dock att bryta den traditionen.

– Vi har känt att det är väldigt viktigt i år att vara tydliga med vårt förstahandsalternativ, säger Gabriella Blomgren, som delar partiets kommunalrådspost med Fredrik Persson.

Hon menar att det tydliga rödgröna regeringsalternativet på riksplanet i årets val innebär att de måste vara mycket tydliga lokalt med var de står.

– Det kan kanske bli missförstånd ut mot väljarna annars. De kanske tar för givet att det är rödgrönt eller att det är blågrönt eftersom det har varit så, säger Gabriella Blomgren.

Det finns däremot inga påtryckningar från rikspartiet vilka de ska samarbeta med. I Örebro har de inte satt ned foten ännu. Det pågår en intern diskussion, men också med andra partier, och ett medlemsmöte kommer att fatta ett beslut sent i vår.

Många diskussioner

– Det har varit jättemycket diskussioner sedan i höstas. Man har vägt hur det har varit den här mandatperioden mot hur det har varit innan, vad vi har fått ut av vår politik och hur samarbetsklimatet har varit, säger Gabriella Blomgren.

I koalitionen har samarbetet fungerat bra den här mandatperioden, tycker hon.

– Vi har varit nöjda utifrån tidigare erfarenheter. Nu är vi i ett samarbete med fem partier. Inte ett plus fyra eller fyra plus ett, utan det är verkligen fem partier. Vi har inte känt att vi är några utbölingar, utan det är på lika villkor och respektfullt, säger Gabriella Blomgren.

MP i Örebro

Miljöpartiet sitter i rödgrön majoritet i 26 kommuner och sex landsting.

Miljöpartiet sitter i majoritet med borgerliga partier i tio kommuner och tre landsting.

Miljöpartiet sitter i blocköverskridande majoriteter i åtta kommuner och två landsting.

Av totalt 18 landsting är miljöpartiet representerat i 16. Partiet har 436 ledamöter i 224 av totalt 290 kommuner.

Annons