Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Min kompetens ifrågasattes”

Eleverna klarade inte kunskapskraven.Då kunde läraren Helena inte sätta något annat betyg än IG.I efterhand har hon fått reda på att rektorn höjt flera av betygen till G.

Annons

Läraren jobbar inte kvar på Virginska skolan längre.

– Jag var så trött på att rektorn hela tiden ville att vi skulle sänka kunskapskraven. Eleverna skulle inte behöva kunna någonting för att få godkänt och som lärare blev man indirekt lönesatt efter vilka betyg man satte, berättar hon.

Helena sa upp sig och har i dag en tjänst på ett högstadium.

– Jag vill inte stå som betygsansvarig när det inte är jag som har sett om eleverna klarar kunskapskraven, säger hon.

I efterhand har hon fått höra av en annan lärare hur hennes betyg IG ändrats till G i flera fall. Det handlade om elever där flera hade stora kunskapsluckor med sig från högstadiet. Helena kunde inte godkänna dem.

Mådde dåligt

– Jag har inte gått till botten med vad som hänt eftersom jag gärna vill lägga den där skolan bakom mig. Jag mådde dåligt där, inte på grund av eleverna, utan för att jag kände att min kompetens ständigt ifrågasattes. Nu vill jag gå vidare för att kunna känna att det är roligt att gå till jobbet igen, säger hon.

Helena vet att elever som fått IG har rätt att pröva upp till ett G. Hon menar dock att systemet använts felaktigt på Virginska skolan. Det handlar bland annat om att läraren som prövat eleven inte undervisat i det aktuella ämnet, enligt Helena. Hon har sett exempel på det och ifrågasatt vad hon menar är helt undermåliga prövningar. Hennes kritik ledde ingenstans.

Fotnot: Helena heter något annat i verkligheten.

Mer läsning

Annons