Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 87 dödai attackerna i Norge

Minst 80 ungdomar dödades vid fredagens massaker på Utöya i Norge. Sju dog när en bomb exploderade vid regeringskansliet i Oslo. En 32-årig norrman har gripits misstänkt för båda dåden.

Annons

Dödsskjutningen på socialdemokraternas ungdomsförbunds, AUF:s, läger på Utöya krävde minst 80 liv, uppgav polisen vid en presskonferens tidigt på lördagsmorgonen.

Polischefen Öystein Mäland sade att läget fortfarande är oöverskådligt och att dödstalet kan komma att stiga. Hur många som skadats var oklart. I lägret på ön hittades också en outlöst bomb.

- Detta är en situation som påverkar oss alla. Det är en händelse av katastrofal omfattning, sade han.

Utöya ligger utanför Oslo i Tyrifjorden, och AUF håller sommarläger där varje år. På ön fanns cirka 560 ungdomar.

Två timmar mellan dåden

På fredagseftermiddagen detonerade en kraftig bilbomb i centrala Oslo.

Explosionen förstörde regeringskansliet, där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor, och flera andra byggnader. Länge efteråt brann det på olje- och energidepartementet.

Polisen har bekräftat att minst sju människor miste livet i Oslo, och förödelsen var enorm i kvarteren runtomkring.

Två timmar senare kom larmet från Utöya.

En man utklädd till polis sköt omkring sig med ett automatvapen. Ungdomarna flydde i vild panik och gömde sig bakom klippor. Många hoppade i det kalla vattnet och försökte simma ut för att komma undan skotten.

- Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk, sade Ung vänsters före detta ordförande Ali Esbati, inifrån lägret, i telefon till TT.

Efter ytterligare två timmar hade polisen gripit en 32-årig man. Den gripne är enligt polisen "etnisk norrman" som är misstänkt för både dödsskjutningarna på Utöya och bomben i Oslo. Han sågs utanför regeringskansliet strax före explosionen.

Högerextrem nationalist

Enligt NTB och flera andra medier är den gripnes namn Anders Behring Breivik. Detaljerade uppgifter om honom och hans kopplingar till högerextrema kretsar cirkulerar på internet där han bland annat beskrivs som islamfientlig nationalist. Han har också kritiserat svenska tidningsartiklar för att de inte varit "tillräckligt" kritiska mot islam.

Polisen hade på lördagsmorgonen inte gått ut med mannens namn.

Under natten förhördes 32-åringen. Han lämnade då ingen förklaring till sitt handlande.

- Men han har givit oss en del information som är intressant och några upplysningar kan nog hjälpa oss vidare i utredningen, sade Sveinung Sponheim vid Oslopolisen vid morgonens presskonferens.

Polisen hade då inte hittat något som tydde på att någon annan gärningsman varit inblandad i brotten.

Beväpnade poliser i skottsäkra västar spärrade under natten av en adress på en gata i västra Oslo. De boende i uppgångarna intill evakuerades innan polisen sökte igenom lägenheten, där 32-åringen enligt uppgift bor.

Mer läsning

Annons