Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt langare togs när han cyklade mot rött

Örebro universitet har under det senaste året fått varningssignaler om att det varit lätt att få tag på knark på campus. Efter tips från studenter larmade universitetsledningen polisen redan förra året.

Annons
Kontaktade polisen. Elever påstod att det var lätt att få tag på knark vid 31-åringens adress. Erik Nilsson, säkerhetsansvarig vid Örebro            universitet, kontaktade polisen redan för ett år sedan.

Från ett studentrum på campus misstänks den 31-åriga mannen ha styrt narkotikahandeln på universitetet.

– Mannen och köparna har bestämt sig för att träffas. De har sedan bytt narkotika och pengar med varandra. Svårare än så är det inte, säger åklagaren Anders Persson.

Den misstänkte langaren har varit student vid Örebro universitet under flera år.

Mannen ska ha varit straffad tidigare, men någon prick i belastningsregistret finns inte kvar.

31-åringen tros ha haft flera mobiltelefoner och kontantkort som han bytt emellan för att undvika att spåras av polisen.

Det var först när mannen cyklade mot rött som han fångade polisens intresse.

– Polismännen tyckte att han såg lite väl muskulös ut. De fattade misstankar om dopningsbrott och tog med honom för provtagning, säger Anders Persson.

När en husrannsakan genomfördes i mannens studentkorridor vid campus i september 2013, rullades en härva upp som åklagaren anser vara ”av särskilt farlig art”.

– Mannen har sålt till studenter. Vi har fått fyra studenter att ställa upp och berätta att de köpt knark av honom, säger Anders Persson.

Ledningen på universitetet ser allvarligt på den verksamhet som 31-åringen misstänks för.

– Det är jättetråkigt och allvarligt. Droganvändning är något som vi inte vill ha här över huvud taget eftersom det för med sig många negativa saker, säger Erik Nilsson, säkerhetsansvarig vid universitetet.

Han kontaktade polisen redan för ett år sedan. Då hade Nilsson fått tips från studenter om att det var lätt att få tag i narkotika omkring 31-åringens adress på campus.

– Ibland dyker man på någonting och då för vi en diskussion med polisen men det var inte mer än det, säger han.

Trots att universitetet tipsat polisen hann den misstänkta droghandeln pågå i över ett år innan den uppdagades.

– Den här typen av verksamhet är ljusskygg och hela verksamhetens poäng är att inte upptäckas, säger Erik Nilsson.

Han tror ändå att polisen tog universitetets varningssignaler på allvar.

– Får man information om att det pågår någon form av verksamhet på universitetsområdet så tar man det i beaktande och försöker lägga pusslet, säger Nilsson.

För de studenter som varit inblandade kan det bli disciplinära åtgärder. Åklagaren har i nuläget valt att inte åtala dem.

– Det blir en fråga för vår jurist men först följer vi nu utredningen och domstolens gång, säger Erik Nilsson.

Polisen kom den medåtalade 28-åringen på spåren genom att de granskade 31-åringen. Även 28-åringen misstänks för försäljning.

Men åklagaren har inte lyckats knyta honom till affärerna inne på campus.

– De två personer som han misstänks ha sålt till har ingen koppling till universitetet. Inte på det sättet i alla fall, säger Anders Persson.

Mer läsning

Annons