Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstro till myndigheter och rädsla för varg hör samman

Rädslan för varg ökar om individen misstror myndigheter. Det visar studier som professor Maria Johansson vid Lunds universitet gjort tillsammans med kolleger.

Annons

Under många år har Maria Johansson, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet, gjort olika studier om människors rädsla för varg och björn tillsammans med kolleger inom andra discipliner.

– Det har handlat om att förstå vad som ligger bakom individens rädsla, förklarar hon.

Maria Johansson berättar att studierna har utgått från människor som bor i områden med varg och björn och att det har handlat om deras upplevda rädsla inför djuren.

Studierna har visat att rädslan för varg grundar sig mer i hur man tänker om djuret, än att den är nedärvd. Med grund i det här har en enkät genomförts. Den har varit uppdelad i hur man upplever djuret som sådant – dess potentiella farlighet i ett möte och hur man själv skulle bete sig vid mötet – och vilken tilltro man har till myndigheter.

– Det visade sig att om man hade negativt relaterat förtroende till myndigheter, då ökade rädslan för varg, berättar Maria Johansson.

Resultatet av studien visar att myndigheterna måste blir bättre på att kommunicera och informera människor som bor nära varg.

Annons