Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mitt julminne” - Julklappen jag aldrig glömmer

”Familjen, mamma, pappa och brorsan, fyra år yngre, bodde på södra Kungsgatan och året var 1952.

Annons
Berit Ydreborg, föreståndare Röda Korset Kupan i Fjugesta.

Det var en mörk och trist december, jag var 12 år och var på promenad på Drottninggatan med mamma. Det var ytterst sällan som jag eller brorsan fick några kläder som köptes i någon affär och var anpassade för barn eller yngre. Två äldre damer besökte familjen ibland för att sy om något gammalt plagg till något som kunde användas av mig eller min bror. Aldrig glömmer jag den grå kappan eller ännu värre en bajsbrun kappa med slejf i ryggen. Ingen annan hade något så fult.

Jag såg drömjackan i en butik på Drottninggatan i Örebro. Den var i svart manchester och med vinrött foder. Jag övertalade mamma att vi skulle gå in i affären och prova den. Den var naturligtvis för stor men jag var ju i tillväxtfas och vad gjorde det med storleken. Mamma var avvisande och det var ju pappa som bestämde. Barn på den tiden kunde inte skrika och gråta sig till önskat objekt. Jag förstod att saken var utagerad.

Julafton kom och bror Anders och jag gick ner med pappa till källaren i det hyreshus där vi bodde för att lyssna om tomten som vanligt gömt sig i det gamla skyddsrummet. Jodå. Det hördes ljud därinne efter våra knackningar. Efter att julevangeliet hade lästs och skinkan och köttbullarna ätits så var det någon som knackade på dörren. Tomten kom med några julklappar som lätt kunde räknas på handens fingrar. Svart och len på utsidan och en oemotståndlig vinröd färg på insidan. Den gick dessutom att vända ut och in. Aldrig någonsin har jag blivit så glad över en julklapp! Jackan växte med mig och användes under flera år. Har ett foto av mig med jackan och med njurbälte och förhoppning att få åka med någon av skinnknuttarna som samlats vid Löfgrens kafé i Lanna.

Mer läsning

Annons