Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona Sahlin lovaratt återställa a-kassan

- Det här är mer än ett val, det är ett vägval. Sverige har inte råd med alliansen fyra år till.

Annons
Ska Mona Sahlin lyckas föra fram den röda rosens parti till seger i höstens val? Hon ser i alla fall ut att få lite ”grön” draghjälp ...

Styrkt av stigande opinionssiffror reser Mona Sahlin landet runt och eldar sina partikamrater inför den 19 september. På lördagen deltog hon i den distriktskongress som Socialdemokraterna i Örebro län höll i Kumla.

Där fick hon stående ovationer efter sitt tal, i vilket hon höll fast vid löftet att återställa a-kassan och sjukförsäkringen till anständiga nivåer.

– De är trygghetsförsäkringar, påpekade hon, försäkringar som vi gemensamt betalar för och som vi gemensamt ska ha nytta av när de behövs. Att kalla dem för ’bidrag’ är lika fel som att kalla en hemförsäkring för bidrag.

När du var i Örebro för tre år sedan sa du att ni inte kan vinna nästa val på den gamla politiken. Vad är det som har förnyats?

– För det första vår syn på småföretagarna som något av landets ’hjärta’, säger hon. När jag sa det för flera år sedan blev jag utskälld, det blir jag inte i dag. För det andra har vi accepterat privata initiativ inom vården under förutsättning att den offentliga och den privata vården har samma höga klass.

Och för det tredje?

– Att vi är beredda att släppa in fler partier i en regering. Vi kan inte förvänta oss att andra hela tiden ska foga sig efter oss.

Det går bra för de rödgröna, men det går dåligt för dig personligen. Någon förklaring?

– Jag har varit med länge och vet att det går upp och ner. I varje val finns alltid några kometer. Jag har själv varit en sådan och det är alltid lättare för de yngre och annorlunda att komma fram. Men jag är inte med för att bli populär utan för att slåss för en socialdemokratisk politik.

Hur ser du på Miljöpartiets framgångar?

– De gör vad vi hoppades att de skulle göra, liksom Vänsterpartiet, och vi ligger för vår del fortfarande över siffrorna i förra valet.

Så ler hon lite:

– Jag litar på att vi klarar 4-procentsspärren i år också.

Fast tillägger hon varnande:

– Val är alltid jämna. Varenda röst är viktig. Förra gången röstade 5,5 miljoner. Alliansen vann med 68000.

Alf Karlsson från Degerfors förevigar sin partiledare.
Annons