Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordexperten: "Mycket ovanligt fall"

Mycket är ovanligt i fallet med Örebrokvinnan som misstänks ha dödat sitt barn. Det anser kriminologen Mikael Rying på Mittuniversitetet.
– Jag är förvånad över våldet som använts och att kvinnan åtalas för mord, säger han.

Annons

De flesta kvinnor som dödar sina barn har en psykisk störning och mår dåligt. Det har Mikael Rying kommit fram till efter att ha forskat i allt dödligt våld i Sverige de senaste 20 åren.

– Det låter märkligt att hon skulle ha slagit sitt barn mot något hårt. De flesta barn som dödas av kvinnor kvävs ihjäl med en kudde eller med händerna. Det är sällsynt att barnet utsätts för våld på det här sättet, säger Mikael Rying.

Ofta självmord

I de fall som Mikael Rying undersökt är det 40 procent av kvinnorna som begått självmord i samband med brotten. Nära 20 procent av kvinnorna försökte.

– Det vanligaste när det gäller dödligt våld mot spädbarn är att kvinnan drabbats av en förlossningsdepression. Jag skulle bli överraskad om kvinnan inte anses vara allvarligt psykiskt störd. Jag kan inte se något annat än att hon döms till rättspsykiatrisk vård.

Ovanligt åtal

Kvinnor riktar sitt dödliga våld främst mot sina biologiska barn och män de har en relation med. Det är framför allt de mindre barnen som råkar ut för dödligt våld.

– Kvinnor som dödar sina spädbarn åtalas vanligen för barnadråp. Därför låter det konstigt att hon åtalas för mord.

Minskat antal fall

Under 1990-talet dödades i snitt fyra barn per år av sin mamma. Men under 2000-talet har en förändring skett. Mellan 2005 och 2008 dödades endast ett barn per år.

– Framför allt så har antalet kvinnor som dödar sina barn och sedan begår självmord minskat. Det går att spekulera i om det har att göra med en större uppmärksamhet från psykiatrin och barnavårdcentralens sida, eller om det är något annat som spelar in.

Mer läsning

Annons