Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Murad Artin kräver svar

Säpo ska ha kartlagt vänsterpartister, det avslöjar Aftonbladet. Oppositionsrådet Murad Artin (V) i Örebro kräver nu att Säpo lägger korten på bordet.

Annons
Oppositionsrådet Murad Artin (V) i Örebro kräver  att Säpo lägger korten på bordet.

Förre tulltjänstemannen och tidigare officeren Hans-Erik Sjöholm ska ha infiltrerat Vänsterpartiet och rapporterat till säkerhetspolisen, Säpo, från sent 80-tal till ända in på 2000-talet.

Enligt Aftonbladet har han lämnat över uppgifter om ledande företrädare inom Vänsterpartiet, som tidigare partiledaren Lars Ohly och riksdagsledamoten Jens Holm.

– Detta var under den tid då jag själv var riksdagsledamot och talesperson i utrikespolitiska frågor. Det gör mig så klart skakad att få reda på detta, säger Murad Artin i ett pressmeddelande.

Murad Artin vill veta vad som har skett, vem som kartlagts och vilken information som lämnats har vidare.

– Om infiltratören, som han säger, rört sig bland partiets ledande personer är det mycket möjligt att även jag blivit kontrollerad. Nu måste Säpo lägga korten på bordet, säger han.

Han överväger att kontakta Säpo och begära ut eventuella filer som de har om honom.

– Säpo ska skydda demokratin, inte kontrollera folks åsikter. Det oroar mig starkt att det här liknar det spionage som jag utsattes för i mitt hemland Irak, och som jag flydde ifrån, säger han.

Mer läsning

Annons