Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA minskade med2 800 exemplar

Tidningarnas upplagor fortsätter dala. Nerikes Allehanda tappade under förra året 2 800 exemplar.
– Jag hade räknat med ett tapp men hoppats på ett lite mindre minus, säger Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda.

Annons

Sifforna ser dystra ut för så gott som alla av landets dagstidningar. Under 2010 minskade dagstidningarnas upplagor med 3,6 procent jämfört med 2009. Det visar nya siffror från Tidningsstatistik AB (TS).

– Vi har precis gått igenom den värsta ekonomiska krisen någonsin. Därför räknade vi med ett tapp. Vi har sett till att få en lönsammare upplaga. Vi har dragit ned på upplagekampanjer och har lyckats öka intäkterna med ett par miljoner, säger Ulf Johansson.

Den landsortstidning som klarat sig bäst under året är Helsingborgs Dagblad som minskade upplagan med 300 exemplar. Nerikes Allehanda tappade 2800 och ligger nu på 57 900.

– Vi har tagit oss igenom den värsta konjunkturnedgången och är väl rustade för framtiden. De närmaste åren kommer vi att satsa mycket på att komplettera papperstidningen med olika digitala lösningar. Det kan leda till ytterligare upplageminskningar men vi får en produkt som kommer att vara väldigt stark, säger Ulf Johansson.

Aftonbladet är fortsatt den dagstidning i Sverige som är störst. Men tidningen minskade sin upplaga med 38 400 exemplar till 329 200.

Trenden med landets dalande tidningsupplagor har pågått under ett flertal år.

– Problemet hittills har varit att det funnits för lite pengar att tjäna på de digitala medierna. Läsplattor, smarta mobiltelefoner och nya sätt att ta betalt för våra tjänster kan vara lösningen. Det är nödvändigt att tjäna pengar för att kunna behålla den journalistiska kvalitén, säger Ulf Johansson.

Mer läsning

Annons