Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: "Våldets ansikte ska avslöjas"

Efter de senaste veckorna med skottlossningar och gängupprörelser samlas i dag örebroare för en manifestation.
Se NA-tv från manifestationen genom att klicka på bilden ovan.

Annons
Key Oscarsson, 66 år, Örebro: – Det borde vara fler människor som syns på stan, i blandade åldrar. Men tyvärr vågar man ju inte vara själv ute på stan på kvällen.

Initiativet till manifestationen mot våldet har tagits av de politiska partierna i Örebro. Det är de senaste veckornas gängoroligheter som fått politikerna att reagera.

Manifestationen pågår från klockan 12.30 till 13.00. Flera personer kommer att hålla tal i fem minuter vardera. Några av talarna är Lena Baastad, kommunalråd och Jaber Fawaz, kultursamordnare.

Hur ska man kunna stoppa våldet? Kommentera!

Klicka på bilden till höger för att se vad några av örebroarna tycker.

Lasse Zimmerman, 57 år, Odensbacken: – Det viktiga är att alla reagerar och lägger sig i redan vid kränkande ord. Det börjar där.
Stig Oscarsson, 73 år, Örebro: – Jag tror på mer poliser ute på stan, och mer folk över huvud taget.
Nawres Mahawi, 19 år, Örebro: – Legalisera cannabis. Varför? Man blir ju glad!
Annika Haglund, 58 år, Hallsberg: – Allt handlar om hur du är uppfostrad, om du har en trygghet att stå på och vilka värderingar du får med dig när du föds.
Lola Folkesson, 69 år, Glanshammar: – Mycket bra fråga. Jag tror på att börja i tid, med uppfostran och säga ifrån innan det börjar spåra ur.
Bengt Eriksson, 51 år, Örebro: – Det behövs mera kärlek. Det gäller att vara snälla mot varandra. Och så tror jag på musik. Då är man upptagen med annat och kan inte slåss.
Carina Suranta, 78 år, Örebro: – Ja, hur gör man det? Det här är inte lätt men kanske att man börjar redan på lågstadiet och informerar.
Ruth Axelsson, 37 år, Mullhyttan: – Våld i tv-spel och filmer kan vara ett problem. Det kan vara svårt att veta vad som är på riktigt och vad som är på låtsas för en del.
Marcus Nordén, 34 år, Örebro: – Det är en stor fråga men det är viktigt att vi pratar om våldet och vilka konsekvenser det får, och att det inte löser några problem.
Erik Medelsson, 27 år, Örebro: – Det behövs ett jämlikare samhälle, jag tror avundsjuka och fler fattiga kan skapa våld.
Lea Gerzic-Holmberg, 5 år, Örebro, och Emma Segura, 5 år, Örebro: –Man ska säga: Sluta bråka! säger Emma. Lea håller med och tillägger att om det inte hjälper kan man säga till en fröken.
Christina Klingberg, 59 år, Glanshammar: – Jag tänker att det börjar i skolan med tonåringar som inte har någon tillhörighet. När det sedan är igång gäller det att stävja våldet med polisiära insatser.
Håkan Ficks, 25 år, Örebro: – Genom att vara snäll! Det är upp till var och en att bli en bättre människa. Det gäller att sluta med allt hat, både på nätet och i verkligheten.
Ida Angergård, 31 år, Örebro: – Våld kanske handlar om någon slags frustration. Det finns en anledning till att folk är våldsamma. För att stoppa det måste man jobba förebyggande.
Inger Tilly, 60+, Örebro: – Det behöver styras upp redan från barndomen, i skolan, men jag tror också på fler poliser på gatorna.
Olivia Toverud, 17 år, Grythyttan: – Jag tror att när det handlar om våld så måste det ligga något bakom, varför en person blir våldsam. Det har mycket med uppfostran och barndom att göra.
Andreas Storm, 18 år, Örebro: – Det behövs en förebyggande grund, mer resurser i skolan och en chans till ett vanligt jobb så de slipper hoppa på en kriminell karriär.
Alexandra Karlsson, 17 år, Närkes Kil: – Framför allt tror jag det handlar om uppfostran. Om man uppfostras att inte slåss redan i barndomen tror jag inte det blir lika mycket bråk.
Yaya Lilja, 25 år, Örebro: – Man måste börja jobba med det här i tidig ålder, Tegelbruket är till exempel jättebra så barnen inte driver omkring.

Mer läsning