Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon skillnad måste det ju vara

Jag är på mitt livs första partistämma. Det råkar bli Moderaternas. Förresten, heter partiet Nya moderaterna nu för tiden? Jag blir inte riktigt klok på det.

Annons

All affischering i Conventum är märkt Nya moderaterna och på det inplastade kortet man får i ett snöre runt halsen med sitt namn på, står det också Nya moderaterna.

Under en kort stund har jag svårt att se mitt namn ihop med den där loggan. Det är ungefär som jag ingår i partistyrelsen.

Det är lite mäktigt med så många politiska högdjur i Örebro. Med statsministern i spetsen.

Jag tänker att det är motsvarigheten till om Barack Obama skulle komma till Örebro – om Örebro låg i USA, alltså.

Redan när fotograf Ekebacke och jag parkerar bilen utanför Conventum så förstår vi att det är något stort i görningen. Jag räknar till fyra polisbilar. Håkan räknar till sex.

Där står nämligen ett par bilar som inte har den karaktäristiska blågula polismarkeringen. Det är ett par riktigt fläskiga grå värstingbilar. Av det där tyska märket som är förkortat till tre bokstäver.

– Där har vi SÄPO, säger Håkan, som är mer erfaren än jag när det gäller polisbilar.

Väl innanför entrédörrarna välkomnas vi av säkerhetskontrollen.

Vi får lägga väskor, ytterplagg och kamerautrustning i sådana där blå plastlådor som går på ett band igenom en låda med röntgenstrålar.

Två män framför mig har just passerat och står i strumplästen med varsin livrem i handen och försöker att småprata samtidigt som de ska få tillbaka bältet i hällorna runt byxlinningen.

Apropå kläder så lägger jag märke till att klädkoden är ganska strikt. De flesta män bär grå, blå eller svart kostym med färggrann slips.

En eller annan bär avvikande uniform med ljusa byxor och udda kavaj. Kvinnorna mer vågade med fler färger och varierade mönster. De flesta i klassisk kjol, skjorta och kavaj. Strikt och snyggt. Lite flygvärdinna men helt okej.

Jeans då, världens vanligaste plagg? Jo, de finns också men sitter på dem som representerar tredje statsmakten. Någon skillnad måste det ju vara mellan dem som bevakar och dem som bevakas.

I vimlet innan statsminister Reinfeldt ska hålla sitt invigningstal så ser jag Filippa, Borg och Ask. Men inte Carl eller Tolgfors.

De har väl helt enkelt annat för sig.

Mer läsning

Annons