Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej och nja till att vara med i betygsförsök

De borgerliga i Lekeberg och Laxå är öppna för betyg i årskurs fyra, men socialdemokraterna i Kumla och Askersund är inte så intresserade.

Annons

Hallsberg var tidigt ute och deklarerade att ingen skola i kommunen ska införa betyg i årskurs fyra, enligt den försöksmodell regeringen och alliansen beslutat om

I de överiga kommunerna i Sydnärke låter det det nej och nja när betygsförsöken kommer på tal

Det går att dra en tydlig skiljelinje mellan de vänster- och högerstyrda majoriteterna. S-regimerna tycks inte vara intresserade. En av de är Askersunds kommun:

– Vi har inte fattat beslut åt något håll än, men det finns inget intresse från vår sida av att vara med, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

– Vi tror inte att det får någon effekt på inlärningen. Genom utvecklingssamtalen får elever och föräldrar bra koll på vad som behöver utvecklas, fortsätter han.

Eriksson befarar att tidigare betyg snarare gör eleverna stressade, än får dem studiemotiverade och sporrade.

Majoriteten i Kumla, S och M, ska ge besked om några veckor, uppger Andreas Brorsson (S), ordförande i nämnden för livslångt lärande.

– Beskedet kom snabbt och vi har inte sett hur den här försöksverksamheten är tänkt att fungera, säger Brorsson, som personligen inte är särskilt lockad av idén.

– Det finns ingen forskning som visar att betyg i årskurs fyra höjer resultaten i skolan.

Håkan Söderman är ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekebergs kommun. Han är öppen för idén, men vill veta betydligt mer om förslaget.

– Jag kan varken svara ja eller nej på det. Vi måste veta mer om förutsättningarna och undersöka vad som gäller för eleverna och pedagogerna, säger Söderman.

En fråga han ställer sig är vad som händer i ”provskolorna” om testet visar sig vara postivt. Han tror att tidigare betyg kan vara bra:

– Man brukar säga att det inte finns någon forskning som visar att det höjer resultaten. Men finns det någon forskning som visar att det skulle vara skadligt?

Söderman vill ändra på perspektivet när det gäller syftet med betyg.

– Man pratar alltid om betyg som nivåmätare för eleven. Jag tycker att man ska vända på det och titta på om skolan lyckats med sitt uppdrag.

Inom några veckor räknar Söderman med att ett beslut kan klubbas.

I Laxå har diskussionen om överenskommelsen just börjat. Inom någon månad ska den borgerliga alliansen och Miljöpartiet ha bestämt sig. Det säger Ylva von Scheele (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi ska diskutera det. Vi i majoriteten är i grunden positiva till förslaget, men vi vill förankra det hos lärare, rektorer och föräldrar, säger hon.

Mer läsning

Annons