Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New York känner glädje och lättnad

Usama bin Ladin är död.
– Glädje och lättnad. Det är känslan just nu, säger Kumlabon Albin Alex, som hade sin arbetsplats i World Trade Center vid al-Qaida-attacken för snart tio år sedan.

Annons

Albin Alex bor fortfarande i New York och beskriver reaktionen i USA så här:

– Alla här i USA, och speciellt invånarna i New York och människor som varit nära det som hände, tycker förstås att det var skönt att äntligen få den här nyheten. Den har fyllt tv-sändningarna hela morgonen. Vi pratar om det mycket här på jobbet. Men vi är inte ute och springer på gatorna.

Men det är många som gör just det.

– Det har samlats många människor på södra Manhattan, där tornen stod, säger Albin Alex.

En sådan här dag går tankarna naturligtvis åter till attacken mot New York den elfte september 2001, speciellt som det var en slump att Albin Alex inte blev ett av de ungefär 3 000 dödsoffren.

Flickvännen räddningen

– Man kan säga att min flickvän, Rajni, räddade mitt liv. Hon skulle börja på universitetet den där dagen. Hon ville att jag skulle följa med henne. ”Det är väl bara barn man följer första skoldagen”, tyckte jag, men hon övertalade mig till slut.

Så kom det sig att Albin inte hann till jobbet i tid den där dagen, att han inte satt vid sitt skrivbord på kontoret drygt 100 våningar upp i World Trade Center. Att han följde sin flickvän till skolan innebär att han lever i dag.

– Det ena planet flög in under våra kontorsvåningar så alla som var inne på kontoret blev fast. Det gick inte att gå ner. Jag förlorade många vänner och kolleger, berättar Albin.

I dag är han 36 år gammal. Han jobbar fortfarande i New York, är gift med Rajni, har två barn och bor i Bronxville, tre mil från södra Manhattan.

Mer läsning

Annons