Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge i sorg efter terrordåden

En kraftfull bomb i centrala Oslo. En massaker på det socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger. Norge är i chock efter attentaten - de allvarligaste händelser som inträffat i landet sedan andra världskriget.

Annons

Explosionen i Oslo förstörde regeringskansliet, där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor, och flera andra byggnader. Den inträffade vid halv fyra-tiden på fredagseftermiddagen på Akersgatan i centrum. Länge efteråt brann det på olje- och energidepartementet.

Vid 19-tiden hade polisen bekräftat att minst sju människor mist livet, men förödelsen var enorm i kvarteren runtomkring - och dödstalet befarades stiga.

Två timmar efter bomben kom larmet från Utöya väster om Oslo, där AUF, socialdemokraternas ungdomsförbund, höll sommarläger. En man utklädd till polis sköt vilt omkring sig.

- Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk, sade Ung vänsters före detta ordförande Ali Esbati, som befann sig på lägret, i telefon till TT.

Lägerdeltagarna flydde i panik. Stämningen var kaotisk. Deltagare gömde sig bakom klippor. Många hoppade i det kalla vattnet och försökte simma ut för att komma undan skotten.

Esbati såg folk springa runt i området.

- Många är ju barn, sade han.

Massakern krävde minst nio eller tio liv. Det dröjde innan dödstal kunde bekräftas av myndigheterna. Eftersom man befarade att det fanns sprängladdningar på ön kunde försvaret inte släppa fram räddningstjänsten.

Det fanns sent på kvällen vittnen som hävdade att många fler än tio måste ha mist livet.

Utöya ligger strax nordväst om Oslo i Tyrifjorden och AUF håller sommarläger där varje år. På ön fanns cirka 560 ungdomar.

Vid 19-tiden grep polisen en misstänkt. Två timmar senare hade han identifierats men polisen uppgav inte vem han är.

NRK:s reporter på plats uppgav att det var en lång, blond man.

Polisen utgår från att skottlossningen har samband med bombdådet i Oslo.

Att mannen klädde ut sig till polis, kommenterade polischef Sveinung Sponheim så här:

- Han är inte anställd inom polisen och har aldrig varit det.

Polisen misstänker att det inte gäller internationell terrorism, men väl en inrikes variant riktad mot Norges politiska system. Polisen ska känna till den miljö han har anknytning till, skriver NTB. Mannen satt i förhör under fredagskvällen.

- Vi vet ännu inte vilka vapen han använt, om han har opererat ensam vid bägge händelser eller tillhör en grupp, säger Sponheim till NTB.

Liliana Alexandersson från Örebro arbetar på ett call center i Oslo, ett tiotal meter från regeringsbyggnaden. Hon var på väg hem när explosionen inträffade.

- Jag står i trapphuset med en kollega och känner hur hela kontoret skakar och fönstren blåste ut. Vi springer ut och då ser vi folk som är blodiga. - Jag ser hörnet av regeringsbyggnaden, det kommer svart rök och det brinner. Alla fönster är krossade. - Det är en jätteobehaglig känsla. Det känns som att jag har haft änglavakt, säger hon.

Sprängladdningen som exploderade i centrala Oslo kan ha bestått av uppåt 100 kilo sprängämnen, säger militären och vapenexperten Palle Ydstebö till Nettavisen.

- Av det jag sett på bilder ser det ut att ha varit en sprängladdning på torget utanför regeringsbyggnaden. Det påminner om den typ av bilbomber som han har sett i Mellanöstern. - Man har en bil med relativt stor laddning där man får tryckvågor som slår sönder fönstren i byggnaderna omkring. Chockvågen går längs gatan och kan ha sönder fönster i en ganska stor omkrets. Om det var en bilbomb kan det ha varit 50 kilo eller till och med 100 kilo sprängämnen, säger Ydstebö till Nettavisen.

Inga ministrar ska ha skadats i attentatet, enligt norska medier.

Det var ännu på kvällen oklart om några svenskar drabbats. Enligt Olof Hultgren, ställföreträdande ambassadör, kan det under sommaren finnas uppemot 50 000 svenskar i Oslo, många av dem feriearbetande ungdomar.

Polisen i Stockholm meddelade att säkerheten har höjts vid vissa byggnader.

Mer läsning

Annons