Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Normalt oktoberväder

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Oktober har börjat och då vill många nog veta vad man har att vänta gällande vädret. Så jag tänkte här presentera "normalvärdena".

Annons

Med normalvärden menas motsvarade värden mellan åren 1961-1990. Vi börjar med eftermiddagtemperaturerna en normal oktoberdag i mitten av månaden.

I Götaland och östra Svealand ligger den på 10-12 grader och i resten av landet mellan 1 och 10. Lägst blir det så klart i norra fjällkedjan och högst vid södra Norrlandskusten. Om temperaturen, mot förmodan, skulle stiga över 24 grader någonstans i landet har vi ett nytt oktoberrekord. Annars ligger rekordet i norra Norrland på 17, i södra Norrland 23, Svealand på 21 och då i Götaland 24 grader.

Så till rekorden åt andra hållet. Om Götaland får en eftermiddagstemperatur på lägre än någon enstaka minusgrad, har vi mycket kylig dag. I Norrland ska temperaturen under -18 för att det ska bli rekord. Antalet frostnätter i söder ligger på runt 5 och längst i norr 11-13 stycken. Gällande nederbörd ligger värdena mellan 50 och drygt 100 millimeter för hela landet. Antal dagar med nederbörd ligger på mellan 13-14 för östsidan och upp mot 20 i väster. För att vi ska få ett nytt månadsnederbördsrekord ska vi få över 330 mm på hela måndagen.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons